Lobotka oslavoval titul len v boxerkách, úspech tušil už v lete

Slovenský futbalový reprezentant Stanislav Lobotka (28) prežíva po zisku talianskeho titulu s SSC Neapol euforické chvíle a zrejme až ...
  • Zdroj: SITA/AP

Slovenský futbalový reprezentant Stanislav Lobotka (28) prežíva po zisku talianskeho titulu s SSC Neapol euforické chvíle a zrejme až neskôr si naplno uvedomí, čo so spoluhráčmi dokázali.

Otcom majstrovského úspechu bola jednoliata kabína a tréner Luciano Spalletti. Podľa Lobotku dokázal mužstvo vždy dobre takticky pripraviť. "Vie, čo chce hrať, vie, ako chce hrať a vie využiť silné stránky svojich hráčov. Plus má obrovské skúsenosti, ktoré ho naučili hľadať pozitíva, aj keď prehráme, prípadne nehráme dobre. Správne volí stratégiu bez ohľadu na to, či nás súper vysoko napáda, stiahne sa do hlbokého bloku alebo bráni osobne hráč na hráča."

Taliansku Serie A považuje za veľmi silnú súťaž. "Veľa mužstiev hrá v kombinovanom rozostavení 3-5-2 alebo 5-3-2. Všetky sú skvele takticky pripravené a vedené. Niekto pressuje, iný hrá jeden proti jednému a ďalší sa zas zatiahne hlboko na vlastnú polovicu. Každý jeden hráč vie, čo bude robiť bez lopty a čo s ňou. Rýchle protiútoky sú niekedy smrtiace, takmer nezastaviteľné. Individuálna hráčska kvalita obrovská. Málo chýb, veľká fyzičnosť, variabilita. Body sa zbierajú ťažko a stoja veľa síl. Oba milánske kluby sú v semifinále Ligy majstrov, ale v domácej súťaži skončia ďaleko za nami. Mali obdobia, keď nedokázali vyhrať štyri-päťkrát za sebou, a to aj s protivníkmi zo spodnej časti tabuľky. Napríklad v Španielsku sa nekládol taký dôraz na taktickú stránku ako v Taliansku. V neposlednom rade je to práca trénerského štábu. Zmysel pre detail a dôraz na detail. Hráči dostanú presný manuál. Kde sa majú pohybovať a kedy majú v ktorom priestore byť," vysvetlil Lobotka pre denník Šport.

Okrem úspechu na domácej scéne zažil SSC aj vydarené účinkovanie v Lige majstrov. Vypadnutie vo štvrťfinále s milánskym AC škrelo, v konečnom dôsledku však postup medzi najlepších osem tímov súťaže znamenal historické maximum pre Neapol. "Do skupinovej fázy sme išli s cieľom postúpiť. Vedeli sme, že Liverpool je favorit, Ajax má silné mužstvo a hrýzť bude aj Glasgow Rangers, ktorý bol vlani vo finále Európskej ligy. Ďalej sme išli z prvého miesta, v osemfinále nám to potom vyšlo proti Frankfurtu, ale následne už nie s AC Miláno. Nepremenili sme šance, čo medzinárodne skúsený súper potrestal. Napriek tomu sme zažili parádnu jazdu."

Brazílsky futbalista Dani Alves zostáva naďalej za mrežami.
Dani Alves opäť požiadal o prepustenie: Vyhovel súd jeho žiadosti? Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});