Trnava zažíva počas svojej storočnice druhé najúspešnejšie obdobie: Zlatá éra po 50 rokoch

Najslávnejšie časy trnavského futbalu sa spájajú s rokmi 1968 až 1973. Je symbolické, že z pohľadu trofejí druhé najúspešnejšie obdobie ...
  • Zdroj: Michal Hanko

Najslávnejšie časy trnavského futbalu sa spájajú s rokmi 1968 až 1973. Je symbolické, že z pohľadu trofejí druhé najúspešnejšie obdobie prišlo presne po 50 rokoch. Od majstrovského titulu v roku 2018 až po zisk Slovenského pohára 2023 získal FC Spartak spolu štyri trofeje.

FOTOGALÉRIA: Spartak Trnava

Oslavy storočnice klubu tak dostali úspešnú podobu. Päť československých titulov, účasť v semifinále Európskeho pohára majstrov 1969 a ďalšie úspechy z tej doby sú považované za zlaté roky futbalu v Trnave.

V dnešnej dobe sa niečo také už dá ťažko zopakovať, ale o polstoročie neskôr zažíva Spartak historicky druhé najlepšie obdobie. Partia okolo trénera Nestora El Maestra (40), ktorá získala pre klub prvý titul po 45 rokoch, akoby prelomila dlhoročné čakanie na trofeje, a odvtedy sa začali úspechy sypať. Majstrovská partia v nasledujúcej sezóne postúpila až do skupiny Európskej ligy, kde vylepšila slovenský bodový rekord. V tom ročníku navyše získali aj Slovenský pohár, prvý po 21 rokoch. A k nemu teraz pridali už zverenci Michala Gašparíka (41) pohárové double.

Výkonnostne sa zasekol aj kapitán Zsolt Kalmár (v strede).
Dunajskej Strede dochádza dych: Ak chce byť opäť prvá, musí poraziť Slovan Zobraziť článok

Slušné roky

Podľa Trnavčana Dušana Radolského (72) sú zlaté federálne roky jasne najúspešnejším obdobím, ale aj teraz klub prežíva pekné časy. „Potvrdilo sa, že náboženstvo a futbal v Trnave predstavujú obrovskú silu. Je už síce iná doba, ale radosť mi urobila návšteva na finálovom zápase, i keď bolo smutné, že pod takým veľkým policajným dozorom,“ povedal bývalý tréner pre Nový Čas. Na otázku, čo sa musí urobiť, aby Spartaku úspechy pribúdali aj v ďalších rokoch, mal jasnú odpoveď. „Tvrdá robota! Investovať treba hlavne do mládeže a tréningových možností klubu. A prípadne sa aj pozrieť na koncepciu v tréningu mládeže. Fanúšikov by totiž určite potešilo, ak by mohli fandiť odchovancom v zostave. Bolo by dobré, ak by nám vyrástli noví hráči ako Adamec, Kuna, Dobiáš a ďalší,“ doplnil Radolský.

Hráči si na ihrisku nič nedarovali.
Slovanu Bratislava nevyšiel revanš za minulý rok: Spartak Trnava obhájil triumf v Slovenskom pohári Zobraziť článok

Fantastické pocity

Teší ho, že v súčasnom Spartaku ešte pôsobia Martin Mikovič (32) a Roman Procházka (34), ktorých ako mladíkov mal v kádri pred 12 rokmi. A práve táto dvojica zdvihla nad hlavu trofej. „Vyhrať pohár, zdvihnúť ho ako kapitán nad hlavu, a to všetko na domácom štadióne, to boli fantastické pocity,“ vyjadril sa pre Nový Čas Procházka, podľa ktorého boli najkrajšie prvé oslavy na trávniku. „Oslavovali sme aj v šatni a následne sme sa presunuli na námestie, kde bolo množstvo fanúšikov, a vychutnali sme si tam triumf aj s nimi.“

Odchovanec klubu má radosť z toho, že po čakaní prichádzajú trofeje pekne postupne. „Aj ja sám som zažil v minulosti to, že hoci tu boli kvalitní hráči, trofeje sme nezískali. O to viac si to teraz vážime,“ doplnil Procházka s tým, že ak bude Spartak silný, bude lepší aj slovenský futbal.

Porovnanie ér

1968 - 1973 5 titulov

semifinále EPM 2 poháre

2018 - 2023 1 titul

skupina EL 3 poháre

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});