Najkrajší gól roka strelil hendikepovaný poľský útočník Oleksy: Valec mu amputoval nohu!

Svetové hviezdy skryl do vrecka! Na galavečere FIFA si Cenu Ferenca Puskása za najkrajší gól roka 2022 prevzal jednonohý futbalista Marcin ...
  • Zdroj: instagram/airoleksy

Svetové hviezdy skryl do vrecka! Na galavečere FIFA si Cenu Ferenca Puskása za najkrajší gól roka 2022 prevzal jednonohý futbalista Marcin Oleksy (35).

Útočník Warty Poznaň, ktorý hráva poľskú ligu hendikepovaných, skóroval do siete Stalomu Rzeszów parádnymi polonožničkami. Rukami sa vymrštil z bariel do vzduchu a zdravou pravačkou nádherne zavesil.

Zľava Gábor Boráros, riaditeľ Fabriq MMA Attila Végh a Kirill Medvedovsky, ktorý profesionálneho bojovníka príliš nepripomína.
Bojovník Gábor Boráros čelí podozreniam z manipulácie výsledku: Stávkový podvod? Tvrdé slová Végha! Zobraziť článok

Nečakal, že práve jeho akrobatický gól vyvolá taký veľký ohlas a povedie k oceneniu, ktoré získal pred jedenástimi rokmi Slovák Miroslav Stoch. „Už keď sa lopta blížila ku mne, bolo mi jasné, čo s ňou urobím. Letela v správnej výške. Zasiahol som ju čisto. Počas pádu som sledoval, ako zapadla do siete,“ opisoval šťastnú chvíľu pre sport.pl.

 

 

Oleksy bol brankárom, ale futbalom sa neživil. Pracoval v správe ciest až do osudného dňa, keď takmer prišiel o život. „Šéf nás poslal zaplátať veľkú dieru v asfalte. Vinník nehody narazil svojím autom do vedľa mňa stojaceho 150 kilogramov ťažkého ručného valca, ktorý mi prešiel cez nohy. Spadol som na zem, no najskôr som nič necítil. Pamätám si, ako môj strýko pobehoval okolo a kričal. Až keď som sa otočil, videl som zranené nohy. Ľavú mi museli amputovať.“

Argentínsky futbalista Lionel Messi pózuje so svojou manželkou Antonelou Roccuzzovou.
Messiho manželka oslavovala narodeniny: Horúce telo schladila v snehu Zobraziť článok

V tej chvíli sa mu zrútil svet. Už nikdy nemalo byť nič také ako predtým. Návrat späť bol psychicky náročný a dlhý. Dva roky sa pohyboval na invalidnom vozíku. Dostal protézu, ale na futbal nemyslel. Chuť do života mu vrátilo až narodenie syna. „Raz som si sľúbil, že ak budem mať syna, chcem s ním hrávať futbal. Keď vyrástol, išli sme na ihrisko. Vrátili sa mi spomienky a rozhodol som sa trénovať mladých brankárov.“

Ako priznal, dostal taký hlad po lopte, že skúsil šťastie v lige hendikepovaných. Nebolo to jednoduché. Mal problémy s barlami a aj preto musel schudnúť. Nevzdal sa. Pri debute strelil gól, no zlomil si lýtkovú kosť. Opäť zabojoval a po rehabilitácii sa vrátil. Jeho výkony si všimli aj v poľskej reprezentácii, kam ho nominovali. „Dúfam, že môj gól ešte viac spropaguje futbal telesne postihnutých hráčov,“ želá si Oleksy.

Ceny FIFA za rok 2022

Hráč: Lionel Messi (Paris SG)

Hráčka: Alexia Putellasová (FC Barcelona)

Tréner: Lionel Scaloni (repre zentácia Argentíny)

Trénerka: Sarina Wiegmanová repre Anglicka

Brankár: Emiliano Martinez (Aston Villa)

Brankárka: Mary Earpsová (Man. United)

Gól: Marcin Oleksy (Poľ.)

Fair play: Luka Lochošvili (Gruz.)

Fanúšikovia: Argentína

Francesco Calzona, tréner SR: 1. Kevin de Bruyne (Man. City), 2. Erling Haaland (Man. City), 3. Vinicius Junior (Real Madrid)

Milan Škriniar, kapitán repre: 1. Lionel Messi (PSG), 2. Kylian Mbappé (PSG), 3. Karim Benzema (Real)

Michal Zeman, športový redaktor: 1. Messi, 2. Benzema, 3. Mbappé

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});