Vlhovej prvý štart na šampionáte nevyšiel: Najlepším sa pozerala na chrbát

Druhá jazda bola o niečo lepšia ako prvá! No na pódium to nestačilo. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (27) sa medaily v obrovskom slalome ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Druhá jazda bola o niečo lepšia ako prvá! No na pódium to nestačilo. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (27) sa medaily v obrovskom slalome majstrovstiev sveta nedočkala. Vo francúzskom stredisku Courchevel/Méribel skončila na siedmom mieste.

FOTOGALÉRIA: Obrovský slalom - MS
Vlhová bola po prvom kole deviata, na jeho víťazku a svoju veľkú rivalku stratila sekundu. V druhom kole neurobila výrazné chyby, ale nemala potrebnú rýchlosť a napokon zajazdila desiaty najlepší čas. Od medaile ju delilo 71 stotín.

Titul majsterky sveta v "obráku" si vybojovala Američanka Mikaela Shiffrinová, druhá skončila Talianka Federica Brignoneová (+0,12), tretia Nórka Ragnhild Mowinckelová (+0,22). Obhajkyňa titulu spred dvoch rokov v "obráku" Lara Gutová Behramiová skončila na 4. mieste, na bronzový stupienok jej chýbalo deväť stotín.

"Nemôžem tomu uveriť. Bola som trochu nervózna na štarte, ale výsledok je neuveriteľný. Nebolo to jednoduché, domáci fanúšikovia fandili Tesse Worleyovej, ale aj tak im ďakujem za podporu," boli prvé slová v cieli čerstvej majsterky sveta Mikaely Shiffrinovej.

Fenomenálna americká lyžiarka si vybojovala celkovo siedmy titul svetovej šampiónky, prvý v obrovskom slalome. Predtým triumfovala v slalome v rokoch 2013, 2015, 2017 a 2019, v roku 2019 získala aj titul v super-G. Pred dvoma rokmi v Cortine d´Ampezzo pridala zlato v alpskej kombinácii. Celkovo má z MS už 13 medailí rovnako ako Švédka Anja Pärsonová. Pred týždňom získala Shiffrinová na prebiehajúcom šampionáte striebro v super-G.

Práve domáca spolufavoritka Worleyová mala veľkú smolu. Po prvom kole bola druhá a v druhom mala si po celý udržiavala náskok, ale po chybe tesne pred cieľom preteky nedokončila.

Vlhová figurovala po prvom kole až na deviatom mieste, keď na vedúcu Mikaelu Shiffrinovú strácala rovnú sekundu. "Dnešok mi nevyšiel, to je všetko, čo k tomu môžem povedať. Druhé kolo bolo z mojej strany lepšie ako prvé, ale robila som chyby a stratila som čas. A potom je to ťažké doháňať. Taký je šport," povedala slovenská reprezentantka pre TV JOJ Šport.

Vlhovej, ktorá vyšla na trať ako štvrtá v poradí, od začiatku chýbala rýchlosť. Jej strata sa od štartu nabaľovala a na líderku napokon stratila sekundu.

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová.
ONLINE z 2. kola: Vlhová predviedla bojovný výkon, no na medailu to nestačilo Zobraziť článok

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na trati počas 1. kola obrovského slalomu na MS.
ONLINE z 1. kola: Vlhová sa nevyhla chybám, Shiffrinová jej nadelila sekundu Zobraziť článok

"Nebolo to také náročné ako som si myslela. Ale ako keby som bola opatrná, veľmi som špekulovala. Najviac som stratila v strede, ale ešte som nevidela medzičasy. Trať je inak dobrá, myslím si, že vydrží aj na druhé kolo," uviedla Vlhová. Petra bude vo Francúzku mať šancu na medailu ešte v sobotu, kedy je na programe slalom.

Slovenka Rebeka Jančová si odbila individuálny debut na MS, obsadila 32. miesto s mankom 6,76 s. "Ťažko povedať, či som spokojná. Viem, že som robila chyby a viem, že tam boli aj dobré úseky," zhodnotila Jančová pre TASR svoju jazdu v 2. kole.

Zároveň priznala, že v obrovskom slalome nebola v ideálnej forme. "Už pri odpichu som cítila chrbát, ktorý ma začal trápiť. Snažila som sa teda ísť precízne a držať sa nad bránou, aby som to nemusela vyťahovať spod nej," dodala 19-ročná lyžiarka. Okrem nej a Vlhovej sa v obrovskom slalome predstavila spomedzi Sloveniek aj Petra Hromcová, ktorá skončila na 38. priečke (+12,99).

Obrovský slalom žien - výsledky:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:07,13 min, 2. Federica Brignoneová (Tal.) +0,12 s, Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,22, 4. Lara Gutová Behramiová (Švaj.) +0,31, 5. Marta Bassinová (Tal.) +0,80. 6. Mina Fürst Holtmannová (Nór.) +0,92, 7. Petra VLHOVÁ (SR) +0,93, 8. Thea Louise Stjernesundová (Nór.) +1,26, 9. Coralie Frasseová Combetová (Fr.) +1,32, 10. Maryna Gasienicová Danielová (Poľ.) +1,39 ..., 32. Rebeka JANČOVÁ +6,76, 38. Petra HROMCOVÁ (obe SR) +12,99

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});