Rusov pobúrili vyjadrenia Nórov ohľadom ich účasti na olympiáde: Sú to odporné šváby!

Zatiaľ čo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) už otvorene pripúšťa možný návrat ruských a bieloruských športovcov na scénu, preovšetkým ...
  • Zdroj: TASR/AP

Zatiaľ čo Medzinárodný olympijský výbor (MOV) už otvorene pripúšťa možný návrat ruských a bieloruských športovcov na scénu, preovšetkým reprezentanti severských krajín sú zásadne proti. V Rusku preto podliehajú tvrdej kritike a mnohokrát sú označovaní neprimeranými hanlivými výrazmi.

Ukrajinec vyhral na Tour tri turnaje.
Ukrajinský tenista Dolgopolov bráni vlasť: Z dronov hádže na Rusov bomby! Zobraziť článok

Bezprostredne po začiatku ruskej invázie na Ukrajine, ktorá prebiehala aj z územia Bieloruska, MOV apeloval na všetky federácie, aby vo svojich súťažiach zakázali účasť športovcov z týchto krajín. Napriek tomu, že počet obetí a brutalita ruských vojsk rozhodne neklesajú, šéfovia olympijského hnutia zrazu svoj postoj radikálne menia.

To sa nepáči najmä v Nórsku. „Stopercentne by mal veci zostať tak, ako sú momentálne. MOV sa chce zapáčiť všetkým. Pri niektorých témach to ale nie je možné," vyjadril sa biatlonista Tarjei Bö pre denník VG.

„Chápem, že diskusie o ich návrate musia prebiehať, ale od toho sme teraz stále ďaleko," doplnil jeho mladší brat a súčasný suverén Svetového poháru Johannes Thingnes Bö s tým, že nesúhlasí ani s tvrdením MOV, podľa ktorého si väčšina športovcov praje návrat Rusov.

Nikita Ščerbak (vpravo) sa teší na premiéru v drese Slovana.
Nová posila Slovana Bratislava Nikita Ščerbak: Prečo som si zmazal vlajku Ruska z prilby Zobraziť článok

V Rusku si tento postoj Škandinávcov ale vykladajú po svojom. Média to interpretujú ako nenavísť voči Rusku či dokonca ako snahu Severanov zbaviť sa konkurencie.

„Je smutné, že nás oni nevidia ako kamarátov a rivalov. Vždy sme verili, že šport ide mimo politiku. V minulosti tomu tak bolo, no to sa teraz zmenilo," komentoval pre agentúru TASS výroky Nórov bývalý biatlonista Anton Šipulin, brat Anastasiye Kuzminovej, ktorý kvôli účasti v štátom organizovanom dopingovom programe prišiel o olympijské zlato zo ZOH 2014 v Soči.

V súčasnosti pôsobí Šipulin ako poslanec v Štátnej dume za stranu Vladimira Putina Jednotné Rusko. Hlasoval aj za začlenenie tzv. Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky do Ruskej federácie. Nachádza sa aj na sankčných zoznamoch niekoľkých štátov.

Volodymyr Kličko.
Vladimir Kličko nechce návrat Rusov do športu: Sú šampióni v zločinoch! Zobraziť článok

Ešte ostrejšie sa vyjadrila olympijská víťazka z biatlonu i bežeckého lyžovania Anfisa Rezcovová.

„Nóri boli vždy proti nám. Bez nás sa teraz cítia ako hrdinovia. My ale budeme vždy silnejší než oni, preto nás nechcú v súťažiach. Takto sa k nám Fíni a Švédi nesprávajú, lenže ich nikto nepočúva. A Nóri, tí vlezú všade ako odporné šváby," nekládla si servítku pred ústa bývalá reprezentantka Sovietskeho zväzu.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});