Nová posila Slovana Bratislava Nikita Ščerbak: Prečo som si zmazal vlajku Ruska z prilby

Späť na Slovensku! Hokejista Nikita Ščerbak (27) začal aktuálnu sezónu v najvyššej českej súťaži, kde obliekal dres tímu Hradca Králové. ...
  • Zdroj: hcslovan.sk

Späť na Slovensku! Hokejista Nikita Ščerbak (27) začal aktuálnu sezónu v najvyššej českej súťaži, kde obliekal dres tímu Hradca Králové. Klubu sa však napriek enormnej snahe nepodarilo ruskému útočníkovi predĺžiť víza a ten musel preto Českú republiku náhle opustiť.

FOTOGALÉRIA: Posila Slovana Ščerbak: Prečo som si zmazal vlajku Ruska z prilby

Ščerbak dal pritom vlani hlasne najavo svoj postoj k vojne na Ukrajine tým, že si z prilby Hradca zoškrabal ruskú vlajku. V rozhovore pre Nový Čas sa otvoril aj na túto tému, ale zaspomínal si trebárs aj na bývalého spoluhráča Martina Réwaya, ktorého draftoval tím NHL Montreal Canadiens rok pred ním.

Bolo ťažké opustiť Hradec?

Bolo to ťažké. Darilo sa mi tam. O to náročnejšie bolo pre mňa zmieriť sa s touto bláznivou situáciou. Nemyslím si, že to bolo celkom fér. Osobne som však nemal nad tým kontrolu. Aj v šatni sme boli skvelá partia. Je to smutné, ale nedá sa nič robiť.

V marci 2022, keď ste hrali za Hradec, ste si z prilby zmazali ruskú vlajku. Odsudzujete vojnu na Ukrajine?

Áno, ruskú vlajku som dal dole ja sám. Nesúhlasím s tým, čo sa deje na Ukrajine. Celé je to veľmi smutné, nikto nechce vojnu, ani aby zomierali nevinní ľudia.

Dnes ste už hráčom Slovana. Prečo ste si ako pôsobisko vybrali práve Bratislavu?

Som šťastný, že môžem byť súčasťou takej špičkovej organizácie. Slovan má vždy len tie najvyššie ciele, čo znamená zisk titulu. Bratislava je skvelé mesto a má širokú fanúšikovskú základňu. Aj aréna je veľmi krásna. Neviem sa dočkať prvého zápasu.

Juraj Slafkovský ťahá sériu bez bodu už 13 zápasov v rade.
Zámorský odborník šokuje: Výmena Slafkovského do TOHTO klubu?! Zobraziť článok

Rodina pre vás veľa znamená. Presťahuje sa manželka so synom do Bratislavy?

Áno, som rodinný typ. Rodina pre mňa znamená naozaj veľa. Manželka so synom za mnou prídu v priebehu niekoľkých týždňov.

Ako sa vám pozdáva úroveň slovenskej ligy?

Je vysoká, žiadny súper nebude jednoduchý. Je tu veľa kvalitných hráčov, ktorí sú veľkí a silní. Hrá sa u vás silový hokej do tela. To ma teší, lebo ja som súťaživý typ.

Spomínate si na exspoluhráča Réwaya?

Martin je skvelý chalan. Hrali sme spolu len pár zápasov na farme v Lavale, no aj to mi stačilo na to, aby som videl, že je talent. Bola radosť sa na neho pozerať. Hrá v slovenskej lige, takže už teraz sa neviem dočkať, kedy proti sebe nastúpime.

Prečo vám to v NHL nevyšlo?

Keď ma draftoval Montreal, tak sa mi splnil sen. Pre chlapca z Ruska to bola veľká vec. Montreal je jedno z najlepších miest, kde v NHL môžete hrať. Udialo sa vtedy veľa rôznych vecí, ale to je už minulosť. Možno som mohol aj ja spraviť niektoré veci inak. Som však rád, že som dostal aspoň príležitosť hrať v NHL.

Čo hovoríte na útočníka Montrealu Slafkovského?

Montreal stavil na skvelého hráča. Už v 18 rokoch sa prebojoval do NHL, to je sen. Nepotrebuje moje rady. To, čo robí, robí správne. Dôležité je, aby ste mali okolo seba správnych ľudí. Dúfam, že sa vyrovná s tlakom, Montreal je veľký trh a pre ľudí je hokej všetkým.

Jaromír Jágr.
Tajomstvo Jágrovho úspechu odhalené: Zemiaky, káva a svätená voda! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});