Prosbu prezidenta FIFA vyslyšala prvá krajina: Národný štadión pomenovala po Pelém

Brazílčan Pelé (†82) sa navždy zapísal do futbalových dejín. Výkonmi a radosťou z hry ovplyvnil viaceré generácie. Najvyšší predstaviteľ ...
  • Zdroj: TASR/AP

Brazílčan Pelé (†82) sa navždy zapísal do futbalových dejín. Výkonmi a radosťou z hry ovplyvnil viaceré generácie. Najvyšší predstaviteľ Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianni Infantino (52) chce preto požiadať každú krajinu, aby pomenovala jeden zo svojich štadiónov práve po ňom. Na výzvu okamžite zareagovali Kapverdy.

Telo zosnulého brazílskeho futbalového velikána Pelého vystavené počas poslednej rozlúčky na štadióne Vila Belmiro na predmestí Sao Paola.
Brazília sa lúči s kráľom Pelém († 82): V radoch čakajú stovky fanúšikov Zobraziť článok

O premenovaní kapverdského národného štadióna informoval premiér krajiny Ulisses Correia e Silva. Doposiaľ sa štadión s kapacitou 15 000 miest neďaleko hlavného mesta pýšil názvom Estadio Nacional de Cabo Verde. Správu priniesol britský portál BBC Sport.

„Ako poctu a uznanie tejto osobnosti, ktorá nás všetkých robí veľkými, pomenujeme náš národný štadión ako ‚Pelého štadión’ v rámci iniciatívy, ktorú, verím, bude nasledovať niekoľko krajín po celom svete,” vyjadril sa Ulisses Correira e Silva na Facebooku.

Infantino robí vedľa rakvy s Pelém selfie s jeho bývalými spoluhráčmi.
Šéf FIFA po kritike za selfie pri rakve s Pelém († 82): Som zhrozený, požiadali ma o to! Zobraziť článok

Pelé bol významnou postavou nielen v Brazíilii, ale aj na tomto portugalsky hovoriacom súostroví. „Kapverdy a Brazília majú spoločnú históriu a kultúru, ktoré idú ruka v ruke. Ide totiž o dve sesterské krajiny, ktoré spája jazyk a veľmi podobná identita,” vysvetlil vysoký politický predstaviteľ.

„Pelé bol a vždy bude referenciou v Brazílii, v našich portugalsky hovoriacich krajinách a vo zvyšku sveta, pretože je idolom, ktorý spája niekoľko generácií,” skonštatoval premiér na záver.

Stavba spomínaného štadióna bola dokončená v roku 2010 a od roku 2014 je domovským stánkom národného mužstva Kapverd.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});