Tenis zažil tento rok aj jednu smutnú vec: Odišiel tenisový guru Nick Bollettieri

Tá smutná správa sa dotkla mnohých tenistov a tenistiek. Odišiel totiž zakladateľ najslávnejšej tenisovej akadémie, ktorej bránami prešlo ...
  • Zdroj: Getty Images

Tá smutná správa sa dotkla mnohých tenistov a tenistiek. Odišiel totiž zakladateľ najslávnejšej tenisovej akadémie, ktorej bránami prešlo niekoľko svetových jednotiek.

FOTOGALÉRIA: Smutný rok pre tenis: Odišiel guru Nick Bollettieri

A hoci sám sa nikdy nestal profesionálnym hráčom, dôverovali mu také esá ako Serena Williamsová, Anna Kurniková, André Agassi či Daniela Hantuchová. V čom tkvela jeho výnimočnosť?

Základom slávnej floridskej akadémie bola disciplína, ktorú potomok talianskych emigrantov získal v armáde, kde spôsobil ako parašutista. Všetci, ktorí prešli jeho rukami žasli nad jeho kondíciou.

Ráno bol prvý na kurte a odchádzal posledný. Sám o svojej životospráve pre český Sport pred rokmi povedal: „Vstávam o tri štvrte na päť. O štvrť na šesť už som v akadémii, kde cvičím s gumami, plávam. Robím 300 sklápačiek denne. Zdravo sa stravujem a večer si dám pohárik vína!"

V Bollettieriho akadémii sa trénovalo trojfázovo. Dve, ktoré trvali šesť hodín patril tenisu a tretia kondičnému drilu. Chod zabezpečovali deti bohatých rodičov, ktorí ich tam posielali na „prevýchovu“. Naopak tým chudobnejším pomáhal sám Nick, napr. tým, že v jeho akadémii hrali zadarmo.

On sám o sebe hovoril, že viac ako tréner sa cíti byť motivátorom. Táto jeho danosť sa najvýraznejšie prejavili v prípade André Agassiho, ktorý pod jeho vedením dosiahol väčšinu svojich veľkých úspechov.

Silnú spomienku na Bollettieriho pridala na sociálnych sieťach po oznámení jeho smrti aj Daniela Hantuchová: „Mojej tenisovej hre veril viac ja sama. To ma od takej osobnosti šokovalo.“

Ešte niečím bol Nick Bollettieri výnimočný: mal osem manželiek. „Jeden sobáš, to je nuda. Preto som to skúsil osemkrát. Bral som si ich, miesto aby som s nimi chodil,“ popísal svoj osobný život.

NAJSLÁVNEJŠÍ ZVERENCI:

Andre Agassi (USA)

Jim Courier (USA)

Boris Becker (Nem.)

Serena Williamsová (USA)

Venus Williamsová (USA)

Maria Šarapovová (Rus.)

Martina Hingisová (Švýc.)

Monica Selešová (USA)

Anna Kurnikovová (Rus.)

Daniela Hantuchová (SR)

VIZITKA NICKA BOLLETTIERIHO:

narodený: 31. 7. 1931 v Pelhame

zomrel: 4. 12. 2022 vo veku 91 rokov v Bradentone

kariéra: Po strednej škole pôsobil v armáde, neskôr sa dal na štúdium práva, ale to nedokončil. Bol tenisovým samoukom a tenis učil od roku 1956. V roku 1978 založil v Bradentone známu akadémiu, jedno z prvých veľkých tenisových centier v USA.

Vittorio Adorni zanechal v cyklistickom svete výraznú stopu.
Tragická správa priamo na Štedrý deň: Zomrela významná osobnosť svetovej cyklistiky († 85) Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});