Slovensko - USA: Američania našich reprezentantov zlomili v záverečnom dejstve

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v záverečnom prípravnom zápase pred MS s USA 2:6.
  • Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali v záverečnom prípravnom zápase pred MS s USA 2:6.

FOTOGALÉRIA: Slovensko vs USA - príprava

V Bratislave prehrávali v prvej tretine 0:2, gólmi Juraja Slafkovského a Petra Cehlárika síce vyrovnali na priebežných 2:2, no favorizovaní hostia strhli víťazstvo na svoju stranu. Slováci sa s Američanmi stretnú aj v základnej skupine MS, ich duel v Ostrave je na programe v pondelok 13. mája o 16.20 SELČ. Pre Slovákov sa šampionát začne piatkovým zápasom proti Nemecku (16.20).

Slovenskí reprezentanti hrali v generálke na MS s ôsmimi obrancami, medzi ktorými nefiguroval Rayen Petrovický. Prvýkrát v záverečnej príprave nastúpili obrancovia Martin Fehérváry, Peter Čerešňák, František Gajdoš a Patrik Koch a aj útočníci Viliam Čacho, Marko Daňo, Libor Hudáček a Juraj Slafkovský. Pre Američanov to bol jediný prípravný zápas pred šampionátom.

Slováci zakončili zápasom s USA prípravné obdobie pred MS, v ktorom odohrali dokopy osem stretnutí. V úvode záverečnej prípravy dvakrát zdolali Švajčiarsko (3:0, 5:3), Nemecku podľahli 3:7 a následne nad ním triumfovali 5:4 po predĺžení a po dvoch prehrách s Českom (2:4, 1:4) si poradili s Poľskom 6:1.

Prípravný zápas pred MS:
Slovensko - USA 2:6 (1:2, 1:1, 0:3)
Góly: 19. Slafkovský (Fehérváry, Hrivík), 25. Cehlárik (Nemec, Fehérváry) - 7. Farabee (Leonard, Smith), 10. Boldy (Gaudreau, Werenski), 27. Eyssimont (Kessel, Hughes), 50. Tkachuk (Hughes, Zegras), 57. Eyssimont (Kessel, Hughes), 60. Hayes. Rozhodovali: Stano, Žák - D. Konc ml., Gegáň, vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, zmeny: 41. Augustine namiesto Lyona (USA), 9258 divákov (vypredané).
Slovensko: Hlavaj - Nemec, Fehérváry, Čerešňák, Ivan, Grman, Koch, Golian, Gajdoš - Slafkovský, Hrivík, Cehlárik - Hudáček, Cingel, Tatar - Lantoši, Čacho, Regenda - Daňo, Sukeľ, Kudrna - Takáč
USA: Lyon (41. Augustine) - S. Jones, Werenski, Petry, Sanderson, Kesselring, A. Vlasic, M. Kessel, L. Hughes - Boldy, Pinto, Gaudreau - Caufield, Zegras, B. Tkachuk - Leonard, W. Smith, Farabee - Kunin, Hayes, Eyssimont

Domáci reprezentanti vstúpili do zápasu aktívne a v úvode sa viackrát dostali k zakončeniu. Vo finálnej fáze však zlyhali a od 7. minúty prehrávali. Američania sa dostali do protiútoku, v ktorom nepokrytý Farabee dorazil puk za brankára Hlavaja. Vylúčenie Slafkovského v 10. minúte znamenalo prvú presilovku Američanov, ktorí ju využili po tom, ako Gaudreau krížnou prihrávkou našiel Boldyho a proti jeho strele bez prípravy sa Hlavaj nestihol presunúť - 0:2.

Hráčom USA robila problémy najmä prvá slovenská formácia a jej krídelník Slafkovský predviedol v 19. minúte efektnú akciu, keď sa v útočnom pásme vyhol dvom protihráčom a prestrelil Lyona - 1:2.

Od 25. minúty už bolo vyrovnané, keď Nemec prudkou prihrávkou našiel pri žŕdke nepokrytého Cehlárika, ktorý zblízka upravil na 2:2. Tento stav vydržal iba necelé tri minúty, keďže Eyssimont za bránkou zmiatol Hlavaja a pohotovo zasunul puk k ľavej žŕdke - 2:3. V druhej tretine pribudlo vylúčených na oboch stranách, no gól v nej už nepadol.

V záverečnej časti mali sľubné šance Hrivík aj Daňo, ale neprekonali Augustinea, ktorý pred treťou tretinou vystriedal Lyona. Ďalšie minúty patrili Američanom, ktorí trestali slovenské chyby. Dôležitý gól na 4:2 strelil v 50. minúte Tkachuk, keď využil otvorený priestor v útočnom pásme a spoza obrancu prestrelil Hlavaja. O štyri minúty neskôr Čerešňák neubránil Smitha, ktorý sa dostal k zakončeniu.

Hlavaj síce puk stlmil, ale ho neudržal a americký útočník ho dorazil do bránky - 2:5. Krátko na to sa zámorský tím tešil zo šiesteho gólu, keď Nemec nešťastne stečoval puk za Hlavaja, no rozhodcovia tento presný zásah neuznali pre posunutú bránku. Slováci sa v závere pokúsili skorigovať v hre bez brankára, počas ktorej Hayes pokusom z obranného pásma uzavrel na 2:6.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});