Slovensko má 11. brankára so zmluvou v NHL! Lašák má radosť, že projekt priniesol prvú lastovičku

Slovenský hokej má dôvod na úsmev. Talentovaný Samuel Hlavaj (22) sa stal len 11. brankárom spod Tatier, ktorý podpísal zmluvu s klubom ...
  • Zdroj: TASR

Slovenský hokej má dôvod na úsmev. Talentovaný Samuel Hlavaj (22) sa stal len 11. brankárom spod Tatier, ktorý podpísal zmluvu s klubom NHL, ale je prvým, ktorému sa to podarilo, aj keď nebol draftovaný.

Od novej sezóny bude hráčom Minnesoty Wild, v ktorej drese má aj šancu presadiť sa. Veľkú radosť má z toho aj reprezentačný tréner brankárov Ján Lašák (44), keďže Hlavaj prešiel ich projektom.

FOTOGALÉRIA: Lašák má radosť, že projekt priniesol prvú lastovičku

Lašák bol prvý slovenský brankár, ktorý sa dostal do najlepšej ligy sveta, pričom teraz sa podieľa na rozvoji našich gólmanov, preto sa z Hlavajovho podpisu veľmi teší. „Zásluhu na tom má samotný Samo, jeho rodičia a nás trénerov teší, že sa nám podarila takáto prvá lastovička,“ uviedol majster sveta z roku 2002. Rodák z Martina totiž prešiel ich mládežníckym projektom, ktorí naštartovali pred siedmimi rokmi.

Zvýšené sebavedomie

Do zámoria sa bude sťahovať z Plzne, kam zamieril pred rokom zo Slovana Bratislava. Podľa zámorských médií môže mať šancu sa v Minnesote presadiť, keďže Divosi budú prestavovať brankárske zloženie. „Do NHL je veľmi náročné dostať sa, keďže len 60 brankárov v nej chytá. Záležať bude na Samovi, ale všetky predpoklady na to má. Teraz to však bude musieť potvrdzovať už len na ľade, či už v drese reprezentácie, alebo potom v zámorí. Ak im na ľade ukáže, že na to má, myslím si, že šancu dostane. Inak by ho nepodpísali,“ pripojil Lašák.

Dôležité faktory

Minnesotské zdroje tiež uvádzajú, že Hlavajovi mohol pomôcť aj skvelý výkon proti Kanade (1:2 sn) na minuloročných MS. „V NHL nerobia veci na náhodu, že by na základe jedného výkonu niekoho podpísali. Je za tým dlhodobá špičková analýza, v ktorej sa pozerajú na charakter, morálne vlastnosti, koučovateľnosť, ako je ochotný prijať výzvy, ako sa správa na ľade i mimo neho. Dôležitá je technika chytania, výška, váha i to, ako sa správa počas zápasov v ťažkých situáciách za hocijakého stavu,“ oponuje reprezentačný tréner.

Zároveň verí, že tento podpis zmluvy Hlavajovi pomôže aj v národnom drese. „Dodá mu to sebavedomie, lenže to musí potvrdiť aj v bráne. Je však pravdou, že keď som bol ja takto v NHL, tak mi to pomohlo v sebavedomí i pri výkonnosti,“ doplnil Lašák.

Na snímke zľava Mikko Kousa, brankár Sami Attikallio a Matej Bača (všetci Nitra) a Josh Wilkins a Sena Acolatse (obaja Michalovce).
Michalovčania vstali z popola ako bájny Fénix: Neuveriteľný obrat šokoval celú Nitru Zobraziť článok

Bokrošova zásluha

„Veľkú zásluhu na tomto má tréner Ernest Bokroš, ktorý ho vytiahol ako mladíka do reprezentácie do 20 rokov. Hovorí sa o ňom málo, no ľudia by mali vedieť, ako mu Bokroš pomohol v kariére. Tiež sa treba poďakovať všetkým trénerom brankárov na Slovensku. Samo totiž chodil do našich kempov, pričom veľa z nich mu pomohlo,“ prezradil Lašák.

Švédska konkurencia

V zámorí sa už špekuluje, že Hlavaj môže mať dobré šance presadiť sa a príležitosť nastúpiť v NHL môže prísť už v budúcej sezóne. Minnesotu Wild totiž čaká prestavba brankárskeho postu. Okrem Slováka majú podpísaných pre budúci ročník už len Švédov Filipa Gustavssona (25) a Jespera Wallstedta (21). Kanaďania Marc-André Fleury (39), Hunter Jones (23) a Američan Zane McIntyre (31), ktorým sa s Divochmi končia zmluvy, zrejme v klube nebudú pokračovať.

Na snímke uprostred hore Patrik Rogoň (Košice), vľavo brankár Marcel Melicherčík  (Spišská Nová Ves).
Melicherčík vygumoval Košice: Spišská potvrdila domácu výhodu a sníva o finále Zobraziť článok


Úspešný projekt gólmanov

Ján Lašák si myslí, že toto môže byť impulz aj pre ostatných slovenských brankárov, ktorým Hlavaj teraz ukázal, že do NHL sa dá dostať aj bez draftu. „Myslím si však, že teraz máme veľa mladých brankárov, ktorí môžu byť v najbližších rokoch draftovaní. A keď sa to nepodarí, je tu ešte cesta cez univerzity. V ďalšom ročníku budeme mať šesť brankárov s plným univerzitným štipendiom, na čo som pyšný, lebo tie školy stoja 300-tisíc dolárov a viac, pričom naši chlapci to dostanú zadarmo,“ ozrejmil s tým, že aj keby sa po škole nepresadili do profiligy, môžu byť z nich jednotky v extralige.

Brankársky projekt Lašák a spol. naštartovali pred siedmimi rokmi. „My sme vtedy sedeli so Švédmi, ktorí nám povedali, že oni vo svojom projekte videli prvý progres až po piatich rokoch. Nám sa to podarilo za približne rovnaký čas. Chcel by som, aby vďaka nemu bolo 5 - 6 slovenských brankárov v NHL v horizonte 6 - 8 rokov. Aby sme vždy na MS mali jednotku i dvojku z NHL, pričom popri nich by sme vychovávali ďalších brankárov,“ prezradil Lašák svoj sen.

Milana Bartoviča (v pozadí vľavo) s Jurajom Mikúšom (v pozadí vpravo) oslavujú gól do siete Kanady na MS 2012.
Vicemajster sveta o hráčoch v KHL a vláde: Robia nám hanbu, sme vyvrheli... Zobraziť článok

Slovenskí brankári so zmluvou v NHL

Chytali aj v zápasoch

Ján Lašák - Nashville, 2 sezóny, 6 zápasov

Rastislav Staňa - Washington, 1 sezóna, 6 zápasov

Peter Budaj - Colorado, Montreal, Los Angeles, Tampa Bay, 13 sezón, 375 zápasov

Jaroslav Halák - Montreal, St. Louis, Buffalo, Washington, NY Islanders, Boston, Vancouver, NY Rangers, 17 sezón, 620 zápasov

Adam Húska - NY Rangers, 1 sezóna, 1 zápas

Nechytali v zápasoch

Matúš Kostúr - New Jersey

Peter Hamerlík - Boston

Jaroslav Janus - Tampa Bay

Roman Durný - Anaheim

Dávid Hrenák - Los Angeles

Samuel Hlavaj - Minnesota

Hokejista Nick Suzuki (14) z Montrealu Canadiens sa raduje z gólu s Colom Caufieldom (22) a Jurajom Slafkovským.
Slafkovský predviedol svoju genialitu: Gólová asistencia ako z inej planéty Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});