Futbalový útočník Sylvestr sa po 14 rokoch vrátil domov: Útek z vojny do boja o prvú ligu!

Dnes už opäť hrá futbal a dáva góly. Futbalový útočník Jakub Sylvestr (35) sa minulý mesiac upísal do konca sezóny lídrovi druhej ligy ...
  • Zdroj: tasr, instagram/kfckomarno, ss

Dnes už opäť hrá futbal a dáva góly. Futbalový útočník Jakub Sylvestr (35) sa minulý mesiac upísal do konca sezóny lídrovi druhej ligy KFC Komárno.

Svoje bohaté skúsenosti potvrdil hneď pri premiérovom štarte, keď skóroval proti bývalému ligistovi z Liptovského Mikuláša a pomohol kandidátovi na postup k víťazstvu 2:0. Komárno má na čele súťaže sedembodový náskok pred druhým Prešovom.

FOTOGALÉRIA: Futbalový útočník Sylvestr sa po 14 rokoch vrátil domov

Futbalový dobrodruh, ktorý hral v siedmich krajinách sveta, sa vrátil na slovenské trávniky po dlhých 14 rokoch. Naposledy na nich behal v drese bratislavského Slovana. „S debutom som spokojný. Vyhrali sme ťažký a dôležitý zápas. Dal som gól, dúfam, že mi to bude takto padať aj ďalej. Zažil som už kadečo - boj o titul i vypadnutie. Ešte som však nehral s mužstvom o postup do ligy. Je to pre mňa novinka. Verím, že sa to podarí, a uvidím, čo bude v lete,“ uviedol Sylvestr pre Nový Čas.

Vlani na jeseň bol ešte hráčom izraelského druholigového klubu Sektzia Nes Tziona. S manželkou Soňou a dvojročným synčekom Danilom museli na začiatku októbra z krajiny ujsť po ničivých raketových útokoch palestínskeho hnutia Hamas. Mesto, kde žili, sa nachádzalo len 30 kilometrov od Pásma Gazy. Deň pred útokom si rodinka vychutnávala chvíle voľna na pláži, no ráno ich prebudili výbuchy a zvuky sirén. V interiéri bytu sa museli schovať do krytu s pancierovými dverami a protichemickým filtrom.

Dráma mala pre slovenského futbalistu s jeho najbližšími šťastný koniec, keď sa dostali bezpečne domov na Slovensko. „Už iba ja som sa do Izraela vrátil mesiac po vypuknutí vojny. Trénoval som s mužstvom dva-tri týždne. Hoci sa život v meste i v krajine už vtedy vrátil do normálnych koľají, je otázne, či by sme aj s rodinou išli naspäť. Možno by som tam ostal sám, ale nakoniec aj to padlo.“

Bývalý šesťnásobný slovenský reprezentant ukončil s izraelským druholigistom kontrakt predčasne. Obe strany nenašli spoločnú reč na pokračovaní spolupráce. „Vedenie klubu začalo špekulovať. Kvôli vojne chcelo meniť podmienky mojej zmluvy. Keďže ja som trval na dohode z leta, tak sme sa rozišli. S manželkou by sme mali obavy vrátiť sa, hoci už je tam situácia pokojnejšia ako na začiatku konfliktu.“

Fanúšikovia Lazia Rím sa v Mníchove nevyznamenali.
Fanúšikovia Lazia Rím prerazili dno: V Nemecku spievali fašistické chorály! Zobraziť článok

Postupne sa rozbehli aj obe najvyššie izraelské súťaže. Stále to však nie je vyhľadávaná futbalová destinácia pre hráčov zo zahraničia. V celej oblasti pretrváva zvýšené napätie. Sylvestr priznáva, že je z toho smutný. „Žiaľ, trvá to už dlho. Pri tomto konflikte trpia najviac nevinní civilisti, medzi ktorými sme boli na začiatku aj my. Je mi to veľmi ľúto. Moji bývalí spoluhráči z klubu sú našťastie v poriadku,“ dodal rodák z Banskej Bystrice.

Bývalý slovenský reprezentant Marek Hamšík.
Hamšík má vyššie ambície: Kvôli TOMUTO neprijal Calzonovu pozvánku do Neapola! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});