Slovensko má vicemajstra Európy a ďalšiu olympijskú miestenku!

Slovenský strelec Juraj Tužinský si vybojoval striebornú medailu vo vzduchovej pištoli 10 metrov na ME v maďarskom Györi a zároveň získal ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Slovenský strelec Juraj Tužinský si vybojoval striebornú medailu vo vzduchovej pištoli 10 metrov na ME v maďarskom Györi a zároveň získal aj miestenku na tohtoročné olympijské hry v Paríži.

Vo štvrtkovom finále prehral posledným výstrelom o jednu desatinu bodu s Talianom Paolom Monnom.

Tužinský postúpil do finále z piateho miesta kvalifikácie nástrelom 580 bodov a bojoval o miestenku na OH. Na ňu mu s určitosťou stačilo striebro a za určitých podmienok aj umiestnenie do štvrtého miesta. V úvode finále sa mu príliš nedarilo, keď bol po prvých piatich ranách posledný a po desiatich siedmy.

Potom však predvádzal skvelý výkon a postupne sa posúval dopredu. Po 16. rane stále strácal na priebežného lídra Nemca Robina Waltera až 3,1 bodu. Po ďalších štyroch ranách však bol už druhý so stratou 0,5 b na Monnu a po vypadnutí Ukrajinca Viktora Bankina mal istú medailu.

Následne vypadol aj Walter a Tužinský pred záverečnými dvoma ranami o zlato viedol pred Monnom o 1,8 bodu. V záverečných dvoch výstreloch však trafil len 9,3 a 9,7 b, kým jeho súper 10,4 a 10,5 a Slovák tak prehral najtesnejšie o 0,1 bodu. Po pretekoch však neskrýval radosť, keďže okrem striebra získal aj miestenku do Paríža.

Z finálovej osmičky mali už pred štartom istú účasť na OH Walter a Švajčiar Jason Solari. Tužinský tak potreboval skončiť medzi najlepšími dvoma spomedzi ešte nekvalifikovaných strelcov.

Na podujatí štartovali spomedzi Slovákov aj Marek Kostúr a Peter Baláž. Prvý menovaný bol na 29. mieste s 572 bodmi, o dva menej mal Baláž na 38. priečke. Postupovú hranicu stanovil Grék Georgios Gampierakis na 579 bodov.

V súťaži tímov skončilo slovenské trio na piatej priečke so ziskom 1722 bodov, zlato si vybojovali Nemci (1737).

Televízna moderátorka Melissa Satta už netvorí pár s Matteom Berrettinim.
Tenisovej hviezde zničila kariéru náruživá dračica: Môže za to sex! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});