Obavy z terorizmu pred OH: Macron pripustil náhradný plán!

Bezpečnosť. Toto slovo s blížiacimi sa olympijskými hrami v Paríži najčastejšie skloňuje vo Francúzsku. Všetko dokonale pripravujú, no ...
  • Zdroj: Getty Images

Bezpečnosť. Toto slovo s blížiacimi sa olympijskými hrami v Paríži najčastejšie skloňuje vo Francúzsku. Všetko dokonale pripravujú, no 175 dní pred začiatkom ohlásili niekoľko zmien svojho veľkolepého slávnostného otvorenia!

FOTOGALÉRIA: Paríž OH

Jedným z prvých je výrazne znížený počet divákov, ktorých pustia na oba brehy Seiny. Zo 600 000 je teraz polovica, no hrozba terorizmu môže aktivovať aj plán B, o ktorom hovoril francúzsky prezident Emmanuel Macron. 

„Je to udalosť, ktorá vyžaduje tie najprísnejšie bezpečnostné štandardy. Preto rátame so všetkými možnými scenármi, ktorým sa prispôsobíme. Ja však dúfam, že náš sen vydrží až do konca v pôvodnom pláne,“ povedal ešte Macron.

Slávnostné otvorenie OH 2024 sa uskutoční 26. júla. Na šesťkilometrovú púť po Seine by sa malo vydať zhruba 160 lodí so športovcami, ktorí nastúpia pri moste Pont d’Austerlitz a poplávajú až k mostu k Pont d’Iena, a na brehoch sa očakávajú státisíce fanúšikov. V plánoch na unikátne otvorenie, ktoré sa má prvý raz v histórii konať mimo štadiónu, figuruje aj nábrežie, kde začiatkom decembra zaútočil Francúz hlásiaci sa k teroristickej organizácii Islamský štát.

K prezidentovi sa pridal aj minister vnútra Gérald Darmanin, ktorý v rozhovore pre televízny kanál France 2 povedal, že nové plány umožnia vstup 100 000 platiacich divákov s výhľadom na nábrežie a viac ako 220 000 ľuďom s voľnými vstupenkami na horných nábrežiach rieky. Sám Darmanin predtým hovoril o približne 600 000 divákoch, keď hovoril v Senáte. Neuviedol dôvod, prečo boli tieto údaje upravené.

„Viem, že máme najlepšie bezpečnostné sily na svete a že sa nám podarí ukázať, že nielenže vieme získať medaily, ale že vieme bez problémov hostiť svet,“ vyhlásil Darmanin v odpovedi na otázku, či pri pomyslení na ceremoniál dobre spí. Dodal, že masívna bezpečnostná operácia si vyžiada nasadenie 30 000 policajtov a 15 000 vojakov.

Uvedomuje si, že svet má v pamäti nielen decembrový útok na nemeckého turistu, ale aj rozsiahly útok z roku 2015, keď islamskí extrémisti vtrhli do klubu Bataclan a výsledkom bolo 130 mŕtvych...

Olympijské hry v Paríži potrvajú do 11. augusta, po nich budú nasledovať paralympijské hry od 28. augusta do 8. septembra.

Prominentný pár spolu ešte absolvoval prvotné vyšetrenia pred operáciou vo Švajčiarsku.
Vlhovej priateľ Kyselica sa musí obracať: Aha, čo vymenil za slnečnú púšť! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});