Zelená pre Rusko a Bielorusko na OH 2024 pod paľbou kritiky: MOV legitimuje agresiu

Na tento verdikt bol najvyšší čas, veď do najväčšieho športového sviatku v Paríž zostávalo už iba 228 dní. No verdikt, ktorý v piatok ...
  • Zdroj: Northfoto

Na tento verdikt bol najvyšší čas, veď do najväčšieho športového sviatku v Paríž zostávalo už iba 228 dní. No verdikt, ktorý v piatok vyriekol Medzinárodný olympijský výbor (MOV), je označovaný za škandálny, kriminálny a svet športu opäť iba rozdelil.

MOV rozhodol, že v lete do metropoly Francúzska môžu ísť ruskí a bieloruskí športovci pod neutrálnou vlajkou. A to napriek tomu, že obe krajiny už takmer dva roky vedú vojnový konflikt na Ukrajine, a tiež napriek nesúhlasu veľkej časti výprav, ktoré sa do Paríža chystajú.

FOTOGALÉRIA: Zelená pre Rusko a Bielorusko na OH 2024 pod paľbou kritiky

Neutralita oznámená MOV je len ilúziou. „Výkonný výbor MOV rozhodol, že individuálni neutrálni športovci (AIN), ktorí sa kvalifikovali prostredníctvom existujúcich kvalifikačných systémov medzinárodných federácií, budú vyhlásení za spôsobilých súťažiť na olympijských hrách v Paríži 2024 v súlade s podmienkami,“ uviedol MOV vo vyhlásení, na ktoré sa vzápätí objavilo mnoho kritických reakcií.

„MOV v podstate dal Rusku zelenú na to, aby z olympijských hier urobilo zbraň. Lebo Kremeľ použije každého ruského a bieloruského športovca ako zbraň vo svojej propagandistickej vojne,“ zaznelo z ukrajinskej strany. Rusko stanovené podmienky odsúdilo ako „diskriminačné“ a označilo tento prístup MOV pre nich ako absolútne neprijateľný.

Ukrajinská vlajka nad mestom Charkov.
Ukrajina a Hašek sa pustili do MOV: Máte zodpovednosť za povzbudenie agresie! Zobraziť článok

Nie atletiky

Pripustenie jednotlivcov ako neutrálnych športovcov skritizovalo mnoho krajín, ale aj medzinárodných športových federácií. Svetová atletika (WA) napríklad na suspendácii ruských a bieloruských športovcov ďalej trvá. Prezident strešnej organizácie atletiky Sebastian Coe v piatok na tlačovej konferencii potvrdil, že s účasťou ruských a bieloruských atlétov v Paríži neráta.

„Je v právomoci MOV rozhodnúť, ktoré krajiny budú pozvané na účasť na olympijských hrách, ale je zodpovednosťou medzinárodných federácií, aby rozhodli, ktorí športovci v ich športe sú spôsobilí súťažiť. Situáciu budeme naďalej sledovať, ale ak nedôjde k zásadnej zmene okolností medzi dneškom a olympijskými hrami, bude sa suspendácia vzťahovať aj na Paríž 2024,“ vyhlásil Coe.

Varovný prst dvíha aj nemecká ministerka športu Nancy Faeserová, ktorá vyzýva Medzinárodný olympijský výbor, aby „veľmi podrobne skúmal“ športovcov z Ruska a nepripustil na OH 2024 osoby, ktoré podporovali vojnu ruskej armády na území Ukrajiny. MOV informoval, že miestenku na OH 2024 si doteraz vybojovalo osem športovcov z Ruska a traja Bielorusi. Doplňme, že v Tokiu ich bolo 355.

Ruská vlajka. (Ilustračný snímok)
Rusi a Bielorusi dostali zelenú: Budú môcť štartovať na OH, má to však háčik! Zobraziť článok

Kedysi inak

Verdikt je nepochopiteľný aj preto, že štáty, ktoré vyvolali prvú a druhú svetovú vojnu, nesmeli štartovať ani na najbližších hrách po ich skončení, Rusom a Bielorusom teraz MOV otvoril dvere navzdory pokračujúcej agresii na Ukrajine. O čosi neskôr boli Južná Afrika a Rodézia vylúčené z hier kvôli rasizmu, v Paríži teraz budú štartovať športovci krajiny, ktorá pácha vojnové zločiny a unáša ukrajinské deti. Pritom ešte v októbri MOV hlasne propagoval, že dočasne suspendoval Ruský olympijský výbor za to, že do svojich radov začal prijímať členov štyroch anektovaných ukrajinských území. Piatok ukázal, že to bola len zákulisná hra, v ktorej šport rozhodne nevyhral!

Šéf Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach.
Olympiáda v Los Angeles 2028 prinesie revolúciu: 5 nových športov Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});