Olympiáda v Los Angeles 2028 prinesie revolúciu: 5 nových športov

Päť nových, alebo znovu zaradených športov bude s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať v programe olympijských hier v roku 2028 v Los ...
  • Zdroj: SITA/AP

Päť nových, alebo znovu zaradených športov bude s najväčšou pravdepodobnosťou figurovať v programe olympijských hier v roku 2028 v Los Angeles.

Exekutíva Medzinárodného olympijského výboru (MOV) schválila v piatok na zasadnutí v Bombaji zaradenie kriketu, bejzbalu/softbalu, flag futbalu (nekontaktná verzia amerického futbalu), squashu a lakrosu. Otázne zostáva zaradenie boxu po viacerých kauzách predchádzajúcej strešnej svetovej federácie.

Prezident MOV Thomas Bach na tlačovej konferencii v indickej metropole potvrdil, že výkonný výbor prijal návrh organizátorov hier v Los Angeles a rozšíril portfólio odvetví pre hry 2028. Potvrdiť to však ešte musí hlasovaním plénum MOV na svojom pondelkovom zasadnutí, pripomenula agentúra AFP. "Výber piatich nových športov je v súlade s americkou športovou kultúrou a svetu predstaví tamojšie ikonické športy. Vďaka nim budú olympijské hry LA 2028 jedinečné," povedal Bach.

Anastasia Kuzminová.
Čo odkazujú Nasti prekvapení olympijskí medailisti? Stále má čo ukázať Zobraziť článok

Pre squash a flag futbal to bude premiéra pod piatimi kruhmi. Kriket sa do programu letných hier vráti po 128 rokoch, naposledy olympijské medaily v tomto odvetví rozdávali ešte v roku 1900. "Bol by to veľmi dôležitý míľnik, ak by sa kriket opäť objavil na olympijských hrách" povedal ešte pred hlasovaním exekutívy Greg Barclay, šéf Medzinárodnej kriketovej federácie (ICC). Bejzbal a softbal už boli na OH viackrát, lakros sa predstaví po tretí raz po St. Louis 1904 a Londýne 1908.

V Los Angeles sa opäť počíta aj s moderným päťbojom a so vzpieraním. Naopak, mimo programu pre rok 2028 zatiaľ zostáva box. MOV totiž zatiaľ oficiálne neuznal nový medzinárodný riadiaci orgán tohto športu po tom, čo v roku 2019 pozastavil činnosť Medzinárodnej boxerskej asociácie (IBA) a v tomto roku ju zo svojich radov vylúčil. Dôvodom boli netransparentné rozhodovanie, porušovanie etických pravidiel, či pochybné financovanie. Na OH v Paríži 2024 bude box pod kuratelou špeciálnej pracovnej skupiny MOV, otázna je zatiaľ jeho budúcnosť v Los Angeles. "Box chceme mať určite v programe hier," vyhlásil však v piatok Bach.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});