Ukrajina a Hašek sa pustili do MOV: Máte zodpovednosť za povzbudenie agresie!

Ostro kritizujú rozhodnutie MOV... Ukrajine i českej legende sa nepáči rozhodnutie o tom, že ruskí a bieloruskí športovci budú na OH ...

Ostro kritizujú rozhodnutie MOV... Ukrajine i českej legende sa nepáči rozhodnutie o tom, že ruskí a bieloruskí športovci budú na OH v Paríži.

Fotogaléria

Ihneď po zverejnení rozhodnutie MOV kontaktoval český spravodajský web tn.nova.cz Dominika Hašeka, ktorý viackrát vyjadril svoj jasný postoj ku konfliktu na Ukrajine. Bývalému brankárovi NHL sa rozhodnutie o možnosti účasti Rusov na OH nepáči.

"Je to pre mňa veľmi smutné rozhodnutie. Kedykoľvek môže ruský občan prehovoriť vo svete, je to obrovská reklama na ruskú propagandu, ruské akcie a ruskú imperialistickú vojnu. Musím povedať, že je úplne jedno, či vystupujú v ruskej uniforme alebo nie, či sa hrá ruská hymna alebo nie. Bude to stáť veľa ľudských životov, nielen ukrajinských, ale aj ruských. To ma veľmi mrzí, " povedal pre TN Nova bývalý brankár českej reprezentácie.

SBS-kár na štadióne v Bratislave pomáhal rozhodcom dostať zvolenského obrancu preč z ľadu.
SBS-kár z Bratislavy baví internet: Pomáhal rozhodcom dostať z ľadu zvolenského obrancu Zobraziť článok

"Od začiatku vojny som to ja, kto chce a žiada rôzne federácie vrátane MOV, aby začali pomáhať ruským športovcom. Aby im dali možnosť oficiálne odsúdiť ruskú vojnu a zločiny. Chcel by som, aby pre nich olympijský výbor vytvoril tím utečencov. Mal na to dva roky. Ale MOV na ruských športovcov kašle. Týmto rozhodnutím pomohol Putinovi a ruskému vedeniu, teda tým, ktorí vedú túto vojnu. Nepomohol im odsúdiť ruskú vojnu. Keby ju odsúdili, mohli by sa uchádzať o tím utečencov," dodal.

Ukrajina v sobotu taktiež skritizovala rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktorý povolil ruským a bieloruským športovcom súťažiť na budúcoročných olympijských hrách v Paríži.

MOV v piatok rozhodol o tom, že športovci z oboch krajín sa môžu zúčastniť na hrách pod neutrálnou vlajkou, pokiaľ splnia kvalifikačné kritériá. Strešný športový orgán stanovil viacero podmienok, ktoré musia splniť.

Skúsení olympionici
Koľkí pribudnú k už istej slovenskej trinástke do Paríža? Zobraziť článok

 

Rozhodnutie MOV vyvolalo kritiku zo strany mnohých krajín, športových federácií, ukrajinských predstaviteľov i Ruska. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyjadril na sociálnej sieti X už v piatok zásadný nesúhlas s verdiktom a v sobotu sa vyjadril oficiálne aj rezort. "Členovia výkonného výboru Medzinárodného olympijského výboru, ktorí prijali toto rozhodnutie, nesú zodpovednosť za povzbudenie Ruska a Bieloruska, aby pokračovali v ozbrojenej agresii proti Ukrajine," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Informovala o tom agentúra AFP.
 

Nela Lopušanová zažiarila na nedávnych MS do 18 rokov.
Skvelá reklama pre Slovensko: Lopušanová v medzi TOP momentmi roku 2023! Zobraziť článok

Rozhodnutie MOV sa týka iba niektorých individuálnych ruských a bieloruských športovcov. Tímom z obidvoch krajín nebude štart na OH umožnený. Aby športovci získali neutrálny status, nemôžu aktívne podporovať vojnu na Ukrajine, ani nemôžu byť zmluvne viazaní s ruskou či bieloruskou armádou, respektíve národnými bezpečnostnými orgánmi. Ako dodatočnú podmienku bude MOV od športovcov vyžadovať písomný záväzok k Olympijskej charte a teda aj k "mierovej misii olympijského hnutia". Na OH 2024 budú zakázané všetky národné symboly Ruska i Bieloruska.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});