Slovenské olympijské a športové múzeum ukrýva ozajstné poklady

Všetci vieme, že tie najväčšie historické skvosty nájdeme v múzeách. No tušili ste, že existuje aj športové múzeum? Nájdete ho v Bratislave ...

Všetci vieme, že tie najväčšie historické skvosty nájdeme v múzeách. No tušili ste, že existuje aj športové múzeum? Nájdete ho v Bratislave a prevedie vás nádhernými dejinami slovenského športu.

Fotogaléria

Organizovaný pohyb prevádza ľudstvo už od nepamäti. Za svetovo najstarší šport sa zatiaľ považuje wrestling. Svedčia o tom rytiny a kresby nájdené v jaskyniach na juhu Európy, ktorých vek sa odhaduje na 15- až 20-tisíc rokov. Hoci slovenský šport do takej histórie nesiaha, i tak má nádherné dejiny, plné zaslúžených výsledkov a ohromných úspechov. Vydať sa spoznávať úchvatnú históriu nášho športu môžete vďaka Slovenskému olympijskému a športovému múzeu.

Dlhá cesta

Počiatky športového múzea siahajú do polovice 80. rokov minulého storočia. Za ten čas sa pracovníkom múzea podarilo zozbierať neuveriteľných viac ako 28-tisíc zbierkových predmetov. Avšak nikdy od svojho vzniku nemalo múzeum stálu expozíciu, štyrikrát sa sťahovalo a bolo odkázané vystavovať svoje exponáty v priestoroch iných múzeí. To sa zmenilo pred viac ako dvomi rokmi. Stála expozícia Slovenského olympijského a športového múzea vznikla na prízemí Domu športu na Junáckej ulici v Bratislave. Z niekdajšej kongresovej sály sa po rekonštrukcií stala Výstavná sieň profesora Vladimíra Černušáka – prvého predsedu Slovenského olympijského výboru a čestného člena Medzinárodného olympijského výboru.

Tisíce návštevníkov

Za dva roky existencie cez brány múzea prešli tisíce návštevníkov, najmä žiakov, ktorí si okrem obdivovania exponátov vypočuli mnohé nevšedné príbehy, ich hlavnými hrdinami sú slávni športovci zo Slovenska, ako aj bývalého Československa. Medzi klenotmi nájdete zlatú olympijskú medailu Ondreja Nepelu, loď trojnásobných olympijských víťazov, vodných slalomárov bratov Hochschornerovcov, boxerské rukavice zlatého olympionika Janka Zachara, ale aj hokejky našich brankárov Vladimíra Durillu a Jána Lašáka z víťazných zlatých zápasov majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Svoju zlatú olympijskú kombinézu z Pekingu venovala múzeu aj lyžiarka Petra Vlhová. Vystavené sú tu aj naozaj historické kúsky ako bicykel či drevené štvorboby z konca 19. storočia či mnohé ďalšie.

Krásne pripomienky

V priestoroch múzea sa konajú aj veľmi pútavé vernisáže, napríklad tá o našej československej gymnastickej legende Věre Čáslavskej, ktorá do svojej domoviny priniesla celkovo sedem olympijských medailí. Pre múzeum je cenným artefaktom aj pozostalosť československého atléta Mikuláša Kucsera, ktorý sa zúčastnil Letných olympijských hier v roku 1924 v Paríži. Aktuálne sa môžete prísť pozrieť na výstavu Storočnice tanečného športu. Vzácne exponáty múzeu zverili samotní športovci, ale aj ich tréneri či rodinní príslušníci, a to všetko s jedným cieľom – aby si ich vydreté a neskutočné výsledky mohli pripomínať aj ďalšie generácie.

Viac ako len múzeum

Na zvedavých návštevníkov tu čakajú okrem úchvatných exponátov i viaceré športové atrakcie. Napríklad cyklistický či zjazdársky trenažér, kde si dokonca môžu vyskúšať i náročnosť športu zdravotne znevýhodnených športovcov, ale i veľkorozmerný stolný hokej. Priestory múzea spestruje aj nádherná videoprojekcia, ktorá pripomína veľké okamihy dejín nášho športu a olympijského hnutia, ale aj virtuálna sieň slávy našich olympionikov. Vydajte sa do úžasnej krajiny športu aj vy. Múzeum je otvorené počas víkendov a v pondelky od 12.00 do 17.00 hodiny. V ponuke sú aj interaktívne prehliadky pre organizované skupiny sprevádzané pútavým výkladom, kde sa návštevníci dozvedia aj naozaj nepoznané pikošky z prostredia slovenského športu. Tak neváhajte a navštívte múzeum.

Aktivity SOŠV podporujú exkluzívny partner TIPOS, generálny partner 4F, hlavní partneri ALLIANZ, partner Matador a mediálni partneri Fun rádio a Nový Čas.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk