Emotívna rozlúčka bežeckej legendy: Ďalší úspech do zbierky už nepridá

Posledné preteky má za sebou. Legendárny britský bežec Mohamed Farah (40) definitívne ukončil kariéru. Počas nej získal štyri zlaté medaily ...
  • Zdroj: Northfoto

Posledné preteky má za sebou. Legendárny britský bežec Mohamed Farah (40) definitívne ukončil kariéru. Počas nej získal štyri zlaté medaily na olympijských hrách, šesťkrát bol majstrom sveta a päťkrát triumfoval na majstrovstvách Európy. V mladosti však prežíval peklo.

FOTOGALÉRIA: Emotívna rozlúčka bežeckej legendy

Neexistuje viac bežeckých legiend, než je Mo Farah.  Jeho začiatky ale neboli vôbec jednoduché. Ako dieťa bol totiž odvlečený z rodnej Afriky a v Británii pracoval u istej ženy ako otrok. Nemohol chodiť ani do školy. Mo Farah je navyše fiktívne meno, to pravé znie Hussein Abdi Kahin.

„Mal som všetky kontaktné údaje na svoju rodinu. Akonáhle sme dorazili do jej domu, tak mi ich vzala a priamo predo mnou roztrhala a hodila do koša. V tej chvíli som vedel, že mám problém," opísal dávnejšie celú situáciu pred premiérou filmu o jeho osobe pre britský denník Daily Mail.

Gabriela mala z výkonu veľkú radosť.
Slovensko má siedmu miestenku do Paríža: Gajanová takmer prekonala slovenský rekord! Zobraziť článok

​Z otroctva nakoniec utiekol vďaka nezištnej pomoci telocvikára. Počas dospievania už začal písať iné príbehy, ktoré z neho urobili jedného z najlepších športovcov v histórii. Na olympiáde v Londýne 2012 získal dve zlatá v behu na 5 a 10 kilometrov, rovnaký úspech sa mu podarilo zaznamenať aj o štyri roky neskôr v brazílskom Rio de Janeiru. K tomu pridal aj šesť titulov majstra sveta a päť titulov majstra Európy. Aby toho nebolo málo, v roku 2017 bol dokonca pasovaný za rytiera a pred svojím menom tak nosí titul „sir".

Svoju derniéru absolvoval skúsený bežec v nedeľu 10. septembra. V anglickom Newcastli sa zúčastnil populárnych pretekov Great North Run, ktoré sú považované za najväčší polmaratón na svete.

Slovenský chodec Dominik Černý
Najväčšia výhra: Chodec Černý v cieli požiadal Burzalovú o ruku! Zobraziť článok

Rodák zo Somalilandu nakoniec zabehol trať v čase 1:03:28 a skončil na štvrtom mieste. V cieli sa pofotil s niekoľkými fanúšikmi a ukončil profesionálnu kariéru. „Je to veľmi emotívne. Hlavou mi prebehlo mnoho vecí," povedal Farah stručne pre BBC. 

„Behanie je pre mňa všetkým, behanie ma zachránilo," doplnil na záver v emotívnom rozhovore. 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});