Najlepšiu slovenskú kajakárku obmedzuje staré zranenie: Mintálovú prekvapil kanál pre OH v Paríži

Do budúcoročnej olympiády v Paríži zostáva menej ako rok a slovenskí športovci zameriavajú svoju pozornosť na boj o miestenky. Patrí ...
  • Zdroj: tasr,instagram/elza.eliskamin

Do budúcoročnej olympiády v Paríži zostáva menej ako rok a slovenskí športovci zameriavajú svoju pozornosť na boj o miestenky. Patrí medzi nich aj vodná slalomárka Eliška Mintálová (24). Naša najlepšia kajakárka prezradila pre Nový Čas, že tlak si nepripúšťa. Stále ju však obmedzuje staré zranenie.

FOTOGALÉRIA: Elišku Mintálovú šokoval kanál pre OH v Paríži

Najúspešnejší slovenský olympijský šport sa v prvej polovici tejto sezóny trochu trápil. Vyvrcholilo to na Európskych hrách, kde sa našim vodným slalomárom nepodarilo vybojovať ani jednu miestenku do Paríža. Chlieb sa však bude lámať až v druhej polovici, čo si uvedomuje aj Mintálová. „Máme čas na dobrú prípravu. Všetci reprezentanti makajú, aby mali vrcholnú formu. V polovici augusta odchádzame do Španielska, na čo sa už teším,“ uviedla.

Uskutočnia sa tam preteky Svetového pohára v La Seu d’Urgell, na ktorých sa začne interný boj o to, kto bude Slovensko reprezentovať na olympiáde. Mintálovú vyzvú na súboj Soňa Stanovská a Michaela Haššová. Samozrejme, najprv treba vybojovať miestenku pre krajinu. O to by sa mala jedna z nich postarať na septembrových MS v londýnskom kanáli Lee Valley. Nominácia sa potom uzavrie vo finále SP vo Vaires-sur-Marne. Ide o lokalitu, kde sa uskutočnia aj budúcoročné olympijské súťaže.

Bude Michal Martikán reprezentovať inú krajinu ako Slovensko?
Martikán zvažuje veľkú zmenu: Prečo chce reprezentovať inú krajinu? Zobraziť článok

Ľahký kanál

S týmto kanálom má už aj Mintálová prvé skúsenosti, pričom bola zaskočená jeho nízkou náročnosťou. „Boli sme tam na jeseň. Môžem povedať, že to bol obrovský šok, ako spravili tú trať, pretože nespĺňa parametre olympijskej trate, keď to porovnáme s Tokiom alebo Londýnom. Je to ľahšia voda,“ konštatovala.

Olympijský kanál však odvtedy prešiel zmenami a už počas jesenného SP by mal byť náročnejší. „Pôjdeme tam znovu a uvidíme, čo nám pripravia. Prebiehali tam nejaké zmeny, čo sa týka spádu. Ten bol veľmi malý a ťažká voda bola v podstate až v cieli. Niečo tam pomenili a verím, že to bude oveľa lepšie. Trať nebola príliš náročná a museli sme veľa pádlovať. Charakter sa síce nezmenil, len bude to ťažšie kvôli viac valcom, čo mne veľmi vyhovuje. Bude to teda fyzicky a technicky náročné a už sa neviem dočkať, kedy tam opäť pôjdem,“ doplnila s tým, že je výhodou poznať kanál, ale dôležité bude rozmiestnenie bránok.

Slalomárka Zuzana Paňková.
Paňková zažiarila na juniorských ME: Z čunovského kanála vylovila striebro! Zobraziť článok

Trápi ju palec

Mintálová sa už predstavila na hrách v Tokiu. Počas prvej časti finálovej jazdy dokonca útočila na medailu, ale po 50-sekundovej penalizácii obsadila
9. miesto. Aj tak však patrila medzi to (naj)lepšie zo slovenskej výpravy. Navyše jej štart ohrozilo to, že mala trojitú zlomeninu palca na nohe, ktorý sa ešte aj vykĺbil. To ju v kajaku vtedy veľmi obmedzovalo, no a problémy s tým má doteraz. „Nešla som hneď na operáciu a snažila som sa trénovať, i keď to bolo dosť obmedzujúce. Kosti sa mi pohli a zle sa mi to zrástlo. Preto nemám dobrú oporu v chodidlách. Obmedzuje ma to pri behu a ostatných činnostiach,“ ozrejmila. Beh nahrádza plávaním a bicyklovaním, no mrzí ju, že ju to obmedzuje pri obľúbenej turistike. Operáciu, ktorá by odstránila problém, však teraz neplánuje. „Muselo by sa to opäť zlomiť, čo nechcem,“ vyjadrila sa.

Favoritka

Naša najlepšia kajakárka bude favoritkou na vybojovanie si olympijskej miestenky. „Uvedomujem si, že som na Slovensku favoritka, ale tlak si nepripúšťam. Jednoducho sadnem do lode a pôjde to, na čo mám. Nemám dôvod stresovať sa,“ dodala s tým, že je výhodou, že už v októbri bude jasné, kto nás bude reprezentovať na OH. To je novinka, v minulosti sa bojovalo aj počas olympijského roka.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});