Austrálčania vytvorili nový svetový rekord, Ledecká prekonala legendárneho Phelpsa

Austrálski plavci vytvorili na MS v japonskej Fukuoke nový svetový rekord v miešanej štafete 4x100 m voľným spôsobom. Kvarteto v zložení ...
  • Zdroj: TASR/AP

Austrálski plavci vytvorili na MS v japonskej Fukuoke nový svetový rekord v miešanej štafete 4x100 m voľným spôsobom. Kvarteto v zložení Jack Cartwright, Kyle Chalmers, Shayna Jacková, Mollie O'Callaghanová triumfovalo v sobotnom finále časom 3,18,83 minúty.

FOTOGALÉRIA: Katie Ledecká

Austrálčania prekonali doterajšie vlastné maximum, ktoré zaplávali na minuloročnom šampionáte v Budapešti (3:19,38), zlepšili ho o 55 stotín sekundy. Striebro získali Američania (+1,99) a bronz patril reprezentantom Veľkej Británie (+2,85). Bol to už tretí svetový rekord, ktorý austrálska štafeta vytvorila v Japonsku. O'Callaghanová bola členkou všetkých troch tímov a vytvorila aj individuálny svetový rekord na 200 m voľným spôsobom.

Američanka Katie Ledecká vybojovala šestnáste individuálne zlato na MS a prekonala rekord krajana Michaela Phelpsa. V sobotu triumfovala časom 8:08,87 min. na 800 m voľným spôsobom a ako prvá v histórii získala v rovnakej disciplíne šesť titulov majsterky sveta za sebou. Pred striebornou Ping-ťie Li mala v cieli náskok 4,44 sekundy. Číňanka zviedla tesný súboj o druhú pozíciu s Austrálčankou Ariarne Titmusovou (+4,72). Ledecká je v tejto disciplíne takisto držiteľka troch zlatých olympijských medailí (2012, 2016, 2020) a vo veku 26 rokov si v dlhom bazéne pripísala už 21. majstrovský titul. Okrem toho päťkrát obsadila aj striebornú priečku. 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});