Kanadský hokej v problémoch: Chrbtom sa mu otočil ďalší dôležitý sponzor

Strešný orgán kanadského hokeja (Hockey Canada) prišiel o dlhoročného sponzora pre škandály organizácie z ostatných rokov, ktoré súviseli ...
  • Zdroj: TASR/AP

Strešný orgán kanadského hokeja (Hockey Canada) prišiel o dlhoročného sponzora pre škandály organizácie z ostatných rokov, ktoré súviseli so sexuálnym obťažovaním.

Je ním známy výrobca oblečenia a obuvi Nike, ktorý po 20 rokoch definitívne ukončil spoluprácu s vedením kanadského hokeja.

Kanadská hokejová asociácia sa v oficiálnom stanovisku poďakovala spoločnosti za dlhoročné partnerstvo a uviedla, že rešpektuje rozhodnutie Nike. Pred pár týždňami obnovila spoluprácu s Hockey Canada firma Bauer, ktorá už opäť dodáva hráčom a hráčkam výstroje.

Hockey Canada prešla za ostatný rok a pol obmenou vedenia. Len pred dvomi týždňami sa stala novou prezidentkou Katherine Hendersonová, niekdajšia líderka curlingu v Kanade. V októbri 2022 rezignovalo celé predstavenstvo na čele s predsedkyňou Andreou Skinnerovou, neskôr odstúpil aj prezident a výkonný riaditeľ Scott Smith. Novým predsedom predstavenstva sa stal bývalý sudca Hugh Fraser, ktorý už urobil zmeny v riadení organizácie.

Kanadská vláda vlani pozastavila financovanie zväzu po tom, ako sa jeho vedenie v tichosti mimosúdne vyrovnalo s údajnou obeťou sexuálneho útoku od ôsmich juniorských reprezentantov krátko po celkovom víťazstve na MSJ v roku 2018. Incident sa mal udiať v hotelovej izbe v ontárijskom Londone. Žena žiadala na súde odškodné vo výške v prepočte asi 3,3 milióna eur. Hockey Canada vyšetrovala aj ďalší prípad údajného sexuálneho útoku v Novom Škótsku, ktorý sa týkal juniorskej reprezentácie z roku 2003.

Vyšetrovatelia v júli 2022 zistili, že federácia vyplatila od roku 1989 spolu až 7,6 milióna dolárov v rámci deviatich mimosúdnych vyrovnaní s obeťami sexuálneho obťažovania a násilia. Väčšinu z nich mal na svedomí bývalý juniorský tréner Graham James.

Organizácia Hockey Canada sa zaviazala vytvoriť akčný plán v snahe zabrániť ďalším podobným incidentom a nepoužívať peniaze zo svojho špeciálneho fondu na mimosúdne vyrovnanie s prípadnými obeťami. Pre škandály prišla o viacerých sponzorov, okrem Nike sú to spoločnosti Canadian Tire či Tim Hortons.

Martin Kaut z Česka strieľa gól na MS 2023.
Český reprezentant utiekol zo zámoria: Tréner ma nútil biť sa, vyberal mi hráčov! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});