Jazdci majú počas trojtýždňového cyklistického šialenstva čo robiť, aby neskolabovali: Takto sa stravujú na Tour!

Poriadne tvrdý režim! Pretekári na Tour de France majú pred sebou jednu z najnáročnejších cyklistických súťaží sveta, a preto je aj ich ...
  • Zdroj: TASR/AP

Poriadne tvrdý režim! Pretekári na Tour de France majú pred sebou jednu z najnáročnejších cyklistických súťaží sveta, a preto je aj ich strava kľúčovým faktorom pre celkový úspech.

Aby zvládli intenzívne etapy a udržali výkonnosť, musia sa riadiť špecifickými stravovacími požiadavkami. A tie sú počas trojtýždňového cyklistického šialenstva poriadne náročné.

Jazdci na Tour de France majú nesmierne vysoký príjem kalórií, aby udržali svoj metabolizmus a energiu. Počas etapy môžu v závislosti od jej profilu a náročnosti spáliť 6 000 - 9 000 kilokalórií denne, čo môže byť viac ako trojnásobok normálnej dennej kalorickej spotreby (bežný človek spáli medzi 1 500 - 2 500).

Celkovo môžu teda borci v sedle podľa odhadov viacerých odborníkov počas trojtýždňových pretekov úplne v pohode spáliť viac ako 120 000 kilokalórií. Ich strava sa pritom zameriava na dostatočný príjem sacharidov, bielkovín a tukov, aby zabezpečila energiu a obnovu svalov.

Raňajky sú často zložené z ovsených vločiek, omelety s vysokým obsahom bielkovín, čerstvého ovocia a pečiva. Počas etapy si jazdci berú so sebou energetické gély, rôzne iné sacharidové pochúťky (napríklad v prípade Petra Sagana sú to dobre známe gumené medvedíky) a iontové nápoje, ktoré im pomáhajú udržiavať energiu i hydratáciu.

Po skončení etapy nasleduje regenerácia svalov a doplnenie živín. Jazdci si preto často doprajú opäť veľké množstvo sacharidov a bielkovín, ako sú ryby, kuracie mäso, cestoviny a zelenina. Takisto sa zameriavajú na doplnenie stratených tekutín, aby sa rýchlo zotavili a pripravili sa na ďalšiu etapu.

V stravovacom pláne jazdcov je dôležité udržiavať rovnováhu medzi príjmom energie a zdravou výživou. Nutriční odborníci a tímy stravovania zabezpečujú, že jazdci dostávajú dostatočné množstvo vitamínov, minerálov a živín, aby udržali svoje telá v optimálnej kondícii počas celej Tour de France.

Bežný denný stravovací režim

Raňajky: (3 - 4 hodiny pred pretekmi) - ovsená kaša s banánom a mandľami, cestoviny, koláč, káva, ovocný džús - 1 300 kcal

 

Desiata: (cestou na štart) - cereálne tyčinky, ovocné džúsy, energetické nápoje - 250 kcal

 

Obed: (počas etapy - množstvo sa líši podľa náročnosti trate) - energetické gély a tyčinky, obložené žemle, ryžové koláčiky, 8 - 12 fliaš iontových nápojov - 1 800 kcal

 

Tesne po pretekoch: regeneračné proteínové nápoje, obložené chleby so šunkou a s ryžou - 900 kcal

 

Olovrant: biely jogurt, sušené ovocie, voda - 600 kcal

 

Večera: šalát, rizoto s kuracím mäsom a so zeleninou, zemiaky, ovocie - 1 140 kcal

 

Druhá večera: ovocie, keksy, sladkosti - 300 kcal

Koľko vypijú?

Počas pretekov vypijú jazdci aj veľké množstvo vody, aby udržali svoju hydratáciu a kompenzovali stratu tekutín z potu. Typicky sa odhaduje, že profesionálni cyklisti vypijú počas etapy približne 1 až 1,5 litra tekutín na hodinu. To môže znamenať, že počas dlhšej etapy trvajúcej približne 4 až 6 hodín môžu vypiť 4 až 9 litrov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});