Futbalové ligy sa po covide spamätali: Aké mali zisky zahraničné súťaže?

Anglická futbalová liga po návrate fanúšikov na štadióny vďaka uvoľneniu koronavírusových reštrikcií dosiahla v sezóne 2021/22rekordný ...
  • Zdroj: SITA/AP

Anglická futbalová liga po návrate fanúšikov na štadióny vďaka uvoľneniu koronavírusových reštrikcií dosiahla v sezóne 2021/22rekordný zisk 5,5 miliardy libier (asi 6,4 miliardy eur).

Tržby piatich najväčších európskych súťaží, kam sa popri Premier League radí aj španielska, nemecká, talianska a francúzska liga, vzrástli súhrnne o 10 percent. Uviedla to audítorská a poradenská spoločnosť Deloitte.

Anglická liga za jedno kolo utŕžila 763 miliónov libier, čím výrazne prekonala bilanciu z predcovidového ročníka 2018/19, keď zarobila 585 miliárd libier.

Lobotka s najcennejšou trofejou kariéry.
Stanislav Lobotka sa nechystá opustiť majstrovský Neapol: Agent mi nevolá, sú to fámy! Zobraziť článok

Najväčší nárast príjmov v sezóne 2021/22 zaznamenala francúzska Ligue 1. Jej zárobok stúpol o 26 percent na dve miliardy eur.  Naopak, príjmy talianskej Serie A klesli o sedem percent na 2,4 miliardy eur.

"Tieto čísla ukazujú, že sa európsky futbal spamätal zo svojho doteraz najnáročnejšieho obdobia. Po zrušení koronavírusových reštrikcií došlo k rekordným návštevám a komerčným príjmom po celej Európe," poznamenal Tim Bridge zo športovej sekcie Deloitte.

Gólová radosť Ivana Perišiča.
Dramatický duel rozhodlo predĺženie: Chorváti postupujú do finále Ligy národov Zobraziť článok

Napriek rastúcim výnosom sa prevádzkový zisk vo veľkých piatich ligách od sezóny 2018/2019 znížil o 1,8 miliardy eur, čiastočne kvôli 15-percentnému nárastu mzdových nákladov. Kluby ich v budúcnosti musia upraviť, aby dodržali nové predpisy Únie európskych futbalových asociácií (UEFA) o udržateľnosti, schválené v roku 2022. Kluby kvôli nim nesmú za svoje kádre minúť viac ako 70 percent príjmov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});