Prvý súper Slovákov na MS: Česi prišli o brankársku posilu z NHL

Brankár Daniel Vladař (25) z Calgary českú hokejovú reprezentáciu v príprave na májové majstrovstvá sveta v Rige a Tampere nedoplní.
  • Zdroj: SITA/AP

Brankár Daniel Vladař (25) z Calgary českú hokejovú reprezentáciu v príprave na májové majstrovstvá sveta v Rige a Tampere nedoplní.

FOTOGALÉRIA: Daniel Vladař

Klub ho podľa trénera brankárov národného tímu Zdeňka Orcta nepustil kvôli drobnému zdravotnému problému. Blízko k účasti na šampionáte má súčasná trojica Karol Vejmelka z Arizony, ktorý sa k tímu v Brne pripojí v piatok, Marek Langhamer z Ilvesu Tampere a Šimon Hrubec z Zürichu.

Langhamer, ktorý sa rovnako ako Vejmelka podieľal vlani na zisku bronzu na šampionáte vo Fínsku, sa zaradil do tréningu dnes. V hre zostáva ešte prípadná účasť Vítka Vaněčka z New Jersey, ktoré vyrovnalo sériu 1. kola play off NHL s New York Rangers na 2:2 na zápasy.

V tíme je stále ešte Dominik Pavlát z Plzne, ktorý je k dispozícii pre tréningy, kým bude trio Vejmelka, Langhamer a Hrubec kompletné. "Tí traja by mali byť kľúčoví do ďalšej časti prípravy. V hre ešte môže byť Vaňous (Vaněček) podľa toho, ako sa bude séria vyvíjať a aký bude jeho zdravotný stav. To je vo hviezdach. Ničomu sa nebránime, ale v podstate sa nám to tu vyjasňuje," povedal novinárom Orct.

Fínski hokejisti budú obhajovať titul pre majstrov svet.
Fíni oznámili na domáci šampionát prvé posily z NHL Zobraziť článok

Odchovanec Kladna, ktorý odchytal v NHL za Boston a Calgary 55 stretnutí, príležitosť na debut v národnom tíme nedostane, hoci Flames skončila sezóna už po základnej časti. "Má drobný zdravotný problém, preto sa k nám nepripojí. Dosť ho to mrzelo," poznamenal Orct.

Taktiež Vaněček na svoju premiéru v národnom tíme čaká. Vlani prestúpil z Washingtonu do New Jersey, ktorému vychytal v základnej časti 33 výhier. Cez hranicu 30 víťazstiev v klube za sezónu sa dostal ako druhý po legende Devils Martinovi Brodeurovi. V play off Vaněčka po úvodných dvoch prehrách nahradil v bránke Akira Schmid, ktorý Devils pomohol udržať v hre o postup.

Slovenský hokejista Pavol Regenda.
Regenda o premiérovej sezóne v zámorí i reprezentácii: Mal som otras mozgu, ale prešiel som testami Zobraziť článok

Podľa Orcta brankári súčasného kádra dobre vedia, že prípadná posila z NHL je v hre. "Je to citlivé. Gólmani sú so situáciou oboznámení, nechceme ich šokovať. Mali by sa rovnako ako my sústrediť na to, že sú tu, podávať tie najlepšie výkony, aby sa o ďalšej alternatíve nemuselo rozmýšľať. Nie je to jednoduché pre nikoho, ale je to príjemnejšie, ako keď brankára nemáte. Máme tu veľa kvalitných gólmanov a 'Vaňous' je to isté, "vyhlásil Orct.

Z vlaňajšieho kádra má pri absencii Lukáša Dostála z Anaheimu k dispozícii opäť Vejmelku s Langhamerom a pochvaľuje si dobrú chémiu v celom brankárskom triu. "To je základ. Prvá vec je, aby podávali dobré výkony, a druhá, aby to boli tímoví gólmani. Nie každý brankár je pre takýto turnaj stvorený a aj to hrá veľkú úlohu. Aj podľa toho gólmanov vyberáme, aby k sebe našli cestu a držali s celým tímom," doplnil Orct.

Nováčikovská sezóna nevyšla Jurajovi Slafkovskému podľa predstáv.
Kanadský hokejový expert sa zastal Slafkovského: Nemôže za to, koľko priestoru mu dával tím Zobraziť článok

Jednotka pre MS sa podľa neho vykryštalizuje. "Nejaký predpoklad je, ale všetko sa odvíja od výkonov gólmanov. Čím viac sa budeme blížiť k majstrovstvám sveta, tak predstavu budeme mať. Bude to na základe výkonnosti. Ako sa predvedú v prípravných zápasoch. Navyše, majstrovstvá sveta nie sú krátke ako olympiáda. Je tam dosť zápasov, aby ste si pripravili gólmanov na rozhodujúce zápasy," dodal Orct.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk