Vezme Massa Hamiltonovi titul z roku 2008? Chystá právne kroky

Felipe Massa (41) urobil prekvapivé vyhlásenie o titule majstra sveta 2008.
  • Zdroj: TASR/AP

Felipe Massa (41) urobil prekvapivé vyhlásenie o titule majstra sveta 2008.

Ako je známe, vtedy o titule rozhodli v prospech Lewisa Hamiltona posledné zákruty tej sezóny. Celú kauzu určite (ne)chtiac otvoril bývalý dlhoročný šéf F1 Bernie Ecclestone (92), ktorý v jednom rozhovore povedal, že titul mal zíksať Massa.

FOTOGALÉRIA: Vezme Massa Hamiltonovi titul z roku 2008?


Celá kauza je odkazom na neslávne známu aféru 'Crashgate', v ktorej sa neskôr ukázalo, že Nelson Piquet Jr úmyselne havaroval na Veľkej cene Singapuru v roku 2008, aby pomohol svojmu tímovému kolegovi Fernandovi Alonsovi, ktorý ťažil z Safety Car. Vďaka tomu španielsky jazdec vyhral preteky.

Škandál vypukol o rok neskôr, keď po vyšetrovaní Medzinárodná automobilová federácia FIA udelila tímu Renault dvojročný zákaz činnosti, Flavio Briatoré a technický riaditeľ Pat Symonds dostali zákaz vstupu do paddockov všade na svete.

Tieto preteky mali vplyv aj na výsledok svetového šampionátu, keďže Massa, ktorý bol na prvom mieste, zastavil pre Piquetovu nehodu, no pre svoju zbrklosť odtrhol palivové potrubie, čo malo za následok, že brazílsky pilot nebodoval. Kým Hamilton skončil na treťom mieste. Massa chcel následne zrušiť konečný výsledok Veľkej ceny Singapuru, s ktorou by sa v roku 2008 stal majstrom sveta.

Predpisy FIA však stanovujú, že po koncoročnom gala sa konečný výsledok nemôže meniť. Okrem toho FIA v tom čase uviedla, že neexistujú dôkazy o tom, že by o plánovanej kolízii vedel celý tím Renault alebo dokonca Fernando Alonso.

Pred pár týždňami vybuchla bomba po tom, čo Bernie Ecclestone, v tom čase prvý muž Formuly 1, priznal, že vedeli o všetkom. „Chceli sme šport ochrániť a zachrániť pred obrovským škandálom. Podľa predpisov mal byť za takýchto podmienok konečný výsledok v Singapure zrušený. A to by urobilo majstra sveta Felipe Massu, nie Lewisa Hamiltona," povedal Ecclestone.

Týchto slov sa samozrejme chytil Felipe Massa... „Veril som, že je to ako bolo rozhodnuté, bolo podľa predpisov, ale po 15 rokoch môžeme počuť, že všetci to vedeli a nič neurobili, aby nepošpinili meno F1. Je veľmi smutné vedieť," povedal Massa a dodal, že ho zaujíma iba pravda a nie peniaze.

„Nejdem za tým z finančných dôvodov, ale s ohľadom na pravdu. V skutočnosti je jediným správnym riešením vymazanie výsledku tohto závodu. Len tak sa dá v tejto veci dosiahnuť spravodlivosť,“ dodal ešte.

Realita je taká, že spätne veľa šancí stať sa majstrom sveta nemá. Teoreticky by sa mohol obrátiť na Športový arbitrážny súd, ale CAS nemá v takýchto záležitostiach žiadnu jurisdikciu nad FIA.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});