Od smrti Ayrtona Sennu ubehlo presne 30 rokov: Predpovedala si legenda vlastnú smrť?!

Smrť v priamom prenose. Dnes ubehlo presne 30 rokov od chvíle, kedy svet stratil jednu z najväčších ikon motošportu. Brazílsky pretekár ...

Smrť v priamom prenose. Dnes ubehlo presne 30 rokov od chvíle, kedy svet stratil jednu z najväčších ikon motošportu. Brazílsky pretekár Formuly 1 Ayrton Senna († 34) zomrel po tragickej nehode počas Veľkej ceny San Marina na okruhu Imola.

Fotogaléria

Jeho smrť v osudový deň, 1. mája 1994, zanechala nezmazateľnú čiernu stopu nielen v srdciach fanúšikov, ale aj v motošporte ako takom, ktorý následne radikálne zmenil svoju podobu. 

Legendárny Senna, ktorý bol známy svojou neúnavnou snahou o dokonalosť a neuveriteľným talentom za volantom, sa stal symbolom odhodlania a vášne. Jeho tragická smrť v 34 rokoch spôsobila šok, ktorý rezonoval po celom svete a viedol k radikálnym zmenám v bezpečnostných štandardoch Formuly 1.

V tomto období, presne pred 30 rokmi, sa kolotoč F1 zrútil do chaosu, keď sa na okruhu Imola v San Marine stala jedna z najtragickejších udalostí v športovom svete vôbec. Senna, bojujúci o víťazstvo, vošiel do neslávne známej zákruty Tamburello v monštruóznej rýchlosti viac ako 300 km/h.

Zatiaľ čo jazdci pristupovali k tejto časti okruhu s veľkým rešpektom, Senna išiel na maximálne riziko a stratil kontrolu nad svojím monopostom, ktorý následne brutálne vrazil do bariéry. Os odtrhnutého kolesa mu prudko narazila do hlavy a spôsobila mu lebečné zlomeniny nezlučiteľné so životom. Zraneniam podľahol v nemocnici. 

Až oveľa neskôr vyšlo najavo, že tragédiu v siedmom kole pretekov spôsobila prasknutá žrď riadenia, pre ktorú Senna nedokázal vyrovnať svoj monopost. Jeho smrť znamenala nie len stratu majstra jazdeckého umenia, ale aj stratu jedinečnej osobnosti, ktorá si podmanila srdcia ľudí po celom svete. Jazdecký kumšt Ayrtona Sennu bol takmer nadpozemský a jeho charizma učarovala nielen fanúšikom, ale dokonca aj jeho súperom! Dodnes je jedným z najobľúbenejších športovcov Brazílie.

Zlá predtucha pri tom sprevádzala Sennu už pred samotným začiatkom osudovej sezóny. Akoby tušil, že dôjde k niečomu strašnému. „Bude to sezóna plná nehôd... Budem šťastný, ak sa mi nič vážne nestane,“ vyhlásil desivé proroctvo v tom čase.

 Ayrton Senna († 34)

-161 štartov v F1 (aktívny v rokoch 1984–1994)

-trojnásobný majster sveta (1988, 1990, 1991)

-41 víťazstiev na okruhoch F1, 80 pódiových umiestnení

-prvý štart v roku 1984 na Brazílskej Grand Prix

-prvé víťazstvo v roku 1993 na Austrálskej Grand Prix

 

Takto si ho budeme pamätať

-Senna je jedným z najobľúbenejších a najvýznamnejších športovcov v histórii Brazílie. Jeho úspechy a charizma ho urobili národným hrdinom, ktorý sa v srdciach Brazílčanov uchytil navždy. 

-Jeho rivalita s Alainom Prostom bola jednou z najznámejších vo svete Formuly 1. Ich súboje na trati boli plné napätia a emócií a dodnes sú diskutované ako jedny z najlepších v histórii tohto športu. 

-Agresívny a rizikový jazdecký štýl ho robil jedným z najzaujímavejších pretekárov na trati. Bol schopný dosiahnuť neuveriteľné výkony v najnáročnejších podmienkach a ohúriť tak milióny fanúšikov po celom svete. 

-Ayrton Senna nebol len šampión na trati, ale aj veľký filantrop. Jeho nadácia, ktorá nesie jeho meno, doteraz pokračuje v jeho práci a pomáha deťom a mládeži z chudobných oblastí. 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk