FIFA čelí po zvolení sexy ambasádorky kritike: Vážne práve ona?!

Voľba Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), že prvou globálnou ambasádorkou tohtoročných futbalových majstrovstiev sveta žien v ...
  • Zdroj: Reuters

Voľba Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), že prvou globálnou ambasádorkou tohtoročných futbalových majstrovstiev sveta žien v Austrálii a na Novom Zélande bude brazílska topmodelka Adriana Limová, vyvolala znepokojenie až pohoršenie v ženskom futbalovom hnutí.

FOTOGALÉRIA: Adriana Lima

Moya Doddová z organizačného výboru šampionátu na sociálnych sieťach uviedla, že "FIFA je hluchá" k rozvoju a podpore ženského futbalu. "Vážne, FIFA, je toto ten správny ambasádor, ktorého s blížiacimi sa MS potrebujeme na zvýšenie angažovania fanúšikov?" napísala Doddová, v minulosti členka výkonného výboru FIFA a dlhoročná aktivistka v boji za práva ženského futbalu. Na twitteri má približne 2,4 milióna sledovateľov.

Niekdajšia reprezentantka Austrálie tiež pripomenula nedávne dohady o tom, že FIFA plánuje podpísať sponzorskú zmluvu s turistickou agentúrou zo Saudskej Arábie na podporu MS žien 2023.

Tie sa na južnej pologuli začnú 20. júla a potrvajú rovný mesiac. "Som úprimne zmätená marketingovou stratégiou. Najprv chce FIFA publikum priateľské ku komunitám LGBTQ vydať pre 'Visit Saudi'. Teraz sa to zameriava na koho presne?" doplnila 57-ročná právnička Doddová.

Limová sa v pondelok fotila s prezidentom FIFA Giannim Infantinom a na twitteri informovala o svojej novej pozícii, pričom doplnila, že to pre ňu znamená všetko. Na instagrame pre 15,4 milióna sledovateľov doplnila: "Je pre mňa veľkou cťou byť súčasťou rodiny FIFA. Ako fanúšička verím, že dokážem prepojiť túto rodinu na najvyššej úrovni so životom tohto krásneho športu - fanúšikmi."

Brazílska supermodelka Adriana Lima sa stala prvou globálnou ambasádorkou Medzinárodnej futbalovej federácie pre fanúšikov.
FIFA má prvú globálnu ambasádorku: Je ňou sexy modelka z Brazílie Zobraziť článok

FIFA zatiaľ bližšie nešpecifikovala úlohu Limovej v súvislosti s MS žien 2023. "Keď sa stretnete s Adrianou, okamžite pocítite jej vrúcnosť, láskavosť, prístupnosť a zanietenie pre futbal. Žije a dýcha pre náš šport, práve preto bude výborným spojivom medzi FIFA a fanúšikmi po celom svete," uviedol Infantino v pondelok vo vyhlásení FIFA.

Federácia na adresu Limovej napísala, že síce je "supermodelka, herečka a podnikateľka", ale okrem toho aj "fanúšička". Neponúkla však žiadne podrobnosti o jej vzťahu k futbalu.

Moya Doddová bola prvá žena, ktorá vo FIFA od roku 2013 zastupovala Ázijskú futbalovú konfederáciu (AFC). Počas úradovania prezidenta Seppa Blattera si vyslúžila povesť nezaujatej osobnosti, od roku 2016 krátko spolupracovala aj s Infantinom ako novým šéfom svetového futbalu.

Pred mesiacom sa Doddová veľmi kriticky vyjadrila na adresu FIFA v rozhovore pre austrálsku tlač. Upozornila na to, že FIFA vyzývala hráčov či hráčky z komunity LGBTQ, aby navštívili Saudskú Arábiu, kde by podľa miestneho práva boli považovaní za zločincov.

Majiteľ PSG mal údajne uniesť a neskôr mučiť lobistu.
Vážne obvinenia voči majiteľovi PSG: Únos a mučenie! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});