Hokejová legenda Václav Nedomanský opäť v Bratislave: Keby som nehral hokej, bol by som učiteľom!

Návrat legendy! Po dlhých dvanástich rokoch zavítal do Bratislavy bývalý vynikajúci československý hokejista a historicky najlepší strelec ...
  • Zdroj: nc

Návrat legendy! Po dlhých dvanástich rokoch zavítal do Bratislavy bývalý vynikajúci československý hokejista a historicky najlepší strelec Slovana Václav Nedomanský (78).

FOTOGALÉRIA: Nedomanský opäť v Bratislave

Ikona belasých sa stala ambasádorom víkendového podujatia Kaufland Winter Games 2023, ktoré sa konalo pod holým nebom na futbalovom Tehelnom poli. Člen Siene slávy NHL prezradil, že keby nebol hokejistom, tak by zrejme učil na škole šport a biológiu!

Rodáka z moravského Hodonína Václava Nedomanského posledné roky trápili zdravotné problémy, ale napriek tomu prijal ponuku od organizátora akcie Mariána Bezáka a pricestoval v piatok do metropoly Slovenska na hokejovú šou pod holým nebom.

„Zväčša som takéto pozvánky v minulosti odmietal, ale kamarát Marián Bezák bol neoblomný a napokon som ponuku prijal. Mal som totiž zdravotné problémy, teraz som už v poriadku a teším sa, že som tu. Je to veľkolepá akcia a taký klub ako Slovan si to zaslúži."

"Spomínam si, ako som aj ja začínal s hokejom v Hodoníne, tiež sme hrali pod holým nebom na zamrznutej rieke Morava. Až v roku 1956 sme mali krytý zimák,“ povedala hokejová legenda, ktorá takmer 50 rokov žije s rodinou v USA. Do Bratislavy sa bývalý vynikajúci útočník Slovana a najlepší strelec v storočnej histórii klubu s 369 gólmi vrátil po dlhých rokoch.

Slovan alebo Sparta

„Naposledy som bol v Bratislave v roku 2011. Na mesto i Slovan mám krásne spomienky. Narodil sa mi tu na Kramároch aj syn,“ pokračoval držiteľ dvoch medailí z OH a ôsmich z MS, ktorý prišiel do Slovana v roku 1962 a odohral za belasých 12 sezón.

„Prvý duel si nepamätám, bol som vtedy mladý a neskúsený. Viem, že som mal dve ponuky, buď Slovan, alebo Sparta. Do Bratislavy to však bolo bližšie a trénoval tu aj uznávaný tréner so skvelými metódami na tú dobu Laco Horský,“ zaspomínal si Nedomanský. A pre Slovan zavážila ešte jedná dôležitá vec, ktorú možno doteraz fanúšikovia nevedeli. „Zaujímalo ma vtedy aj to, čo budem v živote robiť, keď sa, nedajbože, zraním. Bol by som zrejme učiteľ športu a biológie, to ma totiž bavilo.“

Počas kariéry nepil

Nedomanský je momentálne už na hokejovom dôchodku. „Ešte pred tromi rokmi som bol skaut tímu NHL Vegas Golden. Pomáhal som im zostaviť aj tím pri ich vstupe do ligy a hneď v prvej sezóne boli vo finále, čo je unikát. Teraz už nie som nikdy zamestnaný,“ reagoval člen Siene slávy NHL, ktorý počas kariéry alkoholu neholdoval. „Nepil som ako niektorí moji spoluhráči či iní hráči, ktorí už, žiaľ, nie sú medzi nami. To bolo moje krédo. Teraz si už vínko dám, ale v malom množstve, aby ma to nepoložilo (smiech).“

Zachránil Slovan

Nedomanský bol nielen hokejový, ale aj futbalový talent. Dokonca si počas aktívnej kariéry v lete mimo hokejovej sezóny obliekol aj súťažný dres futbalového Slovana. „Strelil som víťazný gól na 2:1 na Červenej hviezde a zachránili sme sa v druhej lige,“ dodal ďalšiu zaujímavú historku zo svojej úspešnej kariéry.

Hokejisti Slovana sa tešia po strelení vyrovnávajúceho gólu na 1:1
Zlatý klinec programu Winter Games: Divácky rekord, žiadosť o ruku a výhra domácich Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});