Slovensko rieši problém so stopérmi: Prečo Calzona ignoruje Valjenta?

Slovenskú futbalovú reprezentáciu dnes čaká prvý zápas v tomto roku, keď v rámci prípravy na bratislavskom Tehelnom poli privíta o 18.00 ...

Slovenskú futbalovú reprezentáciu dnes čaká prvý zápas v tomto roku, keď v rámci prípravy na bratislavskom Tehelnom poli privíta o 18.00 hod. Rakúsko.

Fotogaléria

Spája nás to, že obom reprezentáciám vypadli stopérske opory, ktoré musia byť nahradené. Nám by sa teraz veľmi zišiel Martin Valjent (28), lenže ten je už dlhodobo v národnom tíme prehliadaný.

Ak by sme povedali, že niekto ignoruje hráča, ktorý v španielskej La Lige odohral 124 zápasov, je jedným z kapitánov aktuálneho finalistu Copa del Rey a za svoje dlhodobé kvalitné výkony sa ocitol v hľadáčiku viacerých popredných tímov, potom by sme si asi mysleli, že ide o elitnú svetovú reprezentáciu s veľkým výberom hráčov. Lenže tu hovoríme o slovenskom národnom tíme...

Ani tretia voľba

Je síce pravda, že po brankárskom poste má Slovensko druhý najväčší výber kvalitných hráčov práve v strede obrany, ale aj tak je zarážajúce, že Martin Valjent z RCD Mallorca vypadol z národného tímu. „Je to skutočne na zamyslenie. Nie je to prvýkrát, že nie je prvou, druhou a ani dokonca treťou voľbou v reprezentácii. Momentálne je to u trénera Calzonu, ale v minulosti to tak bolo aj u trénera Tarkoviča či Hapala. Stále sa to s ním ťahá, že v reprezentácii nehráva a pravdupovediac, neviem, čím to je. Nevidím do predstáv trénerov, ale je to na zamyslenie, prečo to tak je,“ povedal Ján Kocian (66).


Bývalý tréner našej reprezentácie hovorí, že Valjent do reprezentácie patrí. „Ale sú tam zrejme veci, pre ktoré ho nevolajú. Keď sa vrátim ešte spätne, tak nikdy nedostal poriadnu šancu v reprezentácii a to je naozaj zvláštne,“ doplnil.

Dobrák z tribúny

Absenciu dubnického odchovanca je možné cítiť práve teraz, keď Calzonovi vypadli z kádra Škriniar, Vavro i Šatka, čiže jeho prvé tri voľby do stredu obrany. Hoci je pravda, že Valjent sa aktuálne doliečuje zo zranenia, no podobné problémy mal v ostatných týždňoch aj Gyömbér, ktorý však bude hrať, keďže už nemá pomaly kto, nehovoriac o tom, že Vavro a Šatka boli nominovaní aj ako zranení...

Talian však Valjenta nevyužil v zápase ani raz, len ho vodil po lavičke či tribúne! A keď ho v novembri už ani nenominoval, hneď sa vynorili otázky, či to už hráča neprestalo baviť iba lietať zbytočne na reprezentačné zrazy bez využitia... „Netreba za tým hľadať nič iné. Martin sa správal v reprezentácii vždy veľmi dobre. Stále som o ňom presvedčený, že je výborný hráč. Správaním a prístupom v reprezentácii odovzdal vždy maximum,“ uviedol vtedy taliansky tréner. Hráč na túto tému mlčí.

Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo.
Cristiano Ronaldo znepokojil fanúšikov: Stačila jedna fotka! Zobraziť článok


Podľa slov bývalého reprezentanta Mareka Saparu (41) sa nad tým každý, kto rozumie futbalu, zamýšľa. „Buď je to niečo skryté, čo nepoznáme a nevieme dôvod, alebo potom nepasuje trénerom jeho herný štýl. Je na pozícii, ktorá je v našej repre veľmi silná, ale nehrával ani vtedy, keď Vavro nehral v klube a uprednostňovali Šatku. Otázne teda je, čo je vo veci,“ uviedol.

Rakúske problémy

Zhodou okolností aj náš dnešný súper rieši stopérske problémy. Už skôr vypadol hviezdny David Alaba (31) z Realu Madrid, ktorý podstúpil v decembri operáciu roztrhnutého krížneho väzu v kolene a ME zrejme nestihne. Čerstvé problémy s ľavým kolenom má aj jeho tradičný partner zo stredu obrany Philipp Lienhart (27). Hráč SC Freiburg teda proti nám nenastúpi.

Chýbajúci stopéri

  • Milan Škriniar (29) - zranený členok, nebol nominovaný
  • Martin Valjent (28) - doliečuje koleno, nebol nominovaný
  • Denis Vavro (27) - zranený priťahovač, bol nominovaný
  • Ľubomír Šatka (28) - zranený členok, bol nominovaný

Kto môže hrať stopéra zo súčasného výberu?

Dávid Hancko (26) - v klube hráva stopéra, v reprezentácii je však oporou na ľavom kraji

Norbert Gyömbér (31) - je po operácii pruhu bez výraznej praxe a pôsobí v poslednom tíme Serie A

Vernom De Marco (31) - hráva ako stopér za Hattu, čo je posledný klub prvej ligy v SAE

Adam Obert (21) - za áčko hral len raz, sedí na lavičke v Serie A, v roku 2024 odohral len 153 minút

Tomáš Nemčík (22) - je len druhýkrát na zraze a v tomto roku neabsolvoval ešte ani súťažnú minútu

Sebastián Kóša (20) - úplný nováčik a mladík z 21-tky, hráva pravidelne za Trnavu

Marek Kristián Bartoš (27) - úplný nováčik z Podbrezovej, nikdy nehral ani za mládežnícku repre

Ilustračná fotografia.
Kolumbijský futbalista († 24) skolaboval počas tréningu: Zomrel pri prevoze do nemocnice Zobraziť článok

Kariéry oboch bratov sa prelínali.
O zdravotnom stave Sagana prehovoril jeho brat Juraj: Takáto je pravda! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});