Francúzska vláda nechce letné štrajky: Olympijské odmeny pre štátnych zamestnancov!

Robia všetko preto, aby prvé olympijské hry po sto rokoch v Paríži nič nenarušilo. Nielen nič, ale predovšetkým nik! Aby sa francúzska ...
  • Zdroj: tasr, paris2024.org

Robia všetko preto, aby prvé olympijské hry po sto rokoch v Paríži nič nenarušilo. Nielen nič, ale predovšetkým nik! Aby sa francúzska vláda vyhla štrajkom počas olympiády a paralympiády, vyrukovala s ponukou špeciálnych olympijských bonusov pre tých, ktorí budú v Paríži počas letných mesiacov v plnom pracovnom nasadení.

FOTOGALÉRIA: Francúzska vláda nechce štrajky počas letných mesiacov

Potvrdil to minister pre transformáciu a verejnú správu Stanislas Guerini, ktorý pre portál france24.com hovoril o odmenách vo výške 500 až 1 500 eur. Tento krok urobila francúzska vláda v reakcii na upozornenie odborov, že napríklad v nemocniciach hrozia štrajky počas OH a PH, keď do francúzskej metropoly pricestujú masy z celého sveta. Parížska kancelária pre cestovný ruch očakáva až 16 miliónov návštevníkov. Situácia v krajine je napätá po nedávny štrajkoch učiteľov, policajtov či farmárov, vo februári protestovali napríklad zamestnanci napojení na prevádzku populárnej Eiffelovej veže.

Guerini informoval, že vláda pracuje na pláne kompenzácie pre zamestnancov a zabezpečení riadnej starostlivosti o ich deti počas letných mesiacov. Zriadi pre nich špeciálne materské školy a vyčlení tisíc miest v letných táboroch. Zamestnanci štátu, ktorí majú deti, tiež dostanú bonus 200 eur za jedného potomka. V neúplných rodinách bude náhrada na jedno dieťa až 350 eur. „Celá krajina sa chce vyhnúť štrajkom počas olympijských hier. Hry musia byť úspešné pre celý národ," povedal Guerini.

Joachim Roncin vysvetľuje prečo sa Stade France dostal na Eiffelovku.
Francúzi vsadili na žiarivé farby a art deco štýl: Plagát pre OH 2024 sa rodil 2 000 hodín! Zobraziť článok

Už skôr ohlásil podobný bonus aj minister vnútra Gerald Darmanin, ktorý oznámil odmenu 1 900 eur tým, ktorí budú pracovať počas hier, ktoré budú 26. júla – 11. augusta – letná olympiáda a 28. augusta – 8. septembera – letná paralympiáda.

Pracovníci verejného sektora od bezpečnostných zložiek cez zdravotné sestry až po rušňovodičov presadzujú príplatky za to, že sa v júli a auguste vzdajú dovoleniek. Tvrdo ľavicový odborový zväz CGT zastupujúci zamestnancov parížskeho metra oznámil možné štrajky, a to aj počas leta, v rámci svojho úsilia o zvýšenie platov a prémií.

Francúzsko chce predviesť to najlepšie z toho, čo má, od historických pamiatok Paríža až po jeho úlohu globálneho centra jedla, módy a športovej dokonalosti. Aj preto robia všetko preto, aby sa vyhli minuloročným masovým protestom „žltých viest“ proti dôchodkovej reforme. Očakáva sa, že na olympijských hrách od 26. júla do 11. augusta bude každý deň v službe približne 35 000 bezpečnostných síl, pričom počas tohto obdobia je pre dôstojníkov zakázané čerpať dovolenku.

Na snímke slovenský cyklista Peter Sagan.
Saganova úprimná spoveď: Šance na olympiádu sú nulové! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});