Smutné výročie: Svet lyžovania si pripomína strašnú tragédiu spred 30 rokov

Ten, kto to videl, tak to nedokáže z pamäte nedokáže vymazať. Rakúšanka Ulrike Maierová pri výjazde zo zákruty v záverečnej pasáži zjazdu ...
  • Zdroj: tasr, youtube

Ten, kto to videl, tak to nedokáže z pamäte nedokáže vymazať. Rakúšanka Ulrike Maierová pri výjazde zo zákruty v záverečnej pasáži zjazdu v Garmish-Partenkirchene stráca kontrolu nad lyžami a padá hlavou na zľadovatenú trať. Jej už bezvládne telo niekoľko desiatok metrov kĺže dole po zjazdovke Kandahar. Športový svet 29. januára 1994 strnul v údese. Ulrike mala len 26 rokov.

Ilustračná fotografia.
Obrovská tragédia na podujatí v Taliansku: Český pretekár († 71) zomrel priamo na trati Zobraziť článok

V Ga-Pa na zamrznutú zjazdovku noc pred pretekmi napadol čerstvý sneh. A práve ten sa stal Ulli, ako ju celé Rakúsko volalo, osudným. V zákrute sa jej hrana pravej lyže jej zasekla v mäkkom snehu. Následné desatiny sekundy už nemala šancu situáciu kontrolovať.

Transportoval ju vrtuľník do blízkej nemocnice v Murnau, zatiaľ čo zjazd po prestávke pokračoval. Za ďalšie dve hodiny ale prišla šokujúca správa. Maierová si pri páde zlomila krčnú chrbticu a zomrela prakticky hneď na zjazdovke.

(ilustračné foto)
Šokujúca tragédia: Zomrel najlepší reprezentačný strelec! Zobraziť článok

Kolegovia aj verejnosť boli zdrvení. Bola to smrť v priamom prenose! Najmä Rakúšania ju zbožňovali. Pre lyžovaním pobláznenú krajinu mala Maierová, rodáčka z malej horskej dedinky Rauris, všetky atribúty miláčika - bola priateľská, veselá a skromná. A tým, že ako matka získala titul svetovej šampiónky, bola aj príkladom pre ženy v akejkoľvek profesii, že ako mamy nemusia hodiť svoju kariéru za hlavu. Ona chcel už len získať olympijskú medailu v Lillehammeri, potom sa vydať a potom prevziať rodinnú lyžiarsku školu.

Zjazdové lyžovanie sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach rebríčkov najnebezpečnejších športov. Máloktorý špičkový pretekár sa počas kariéry vyhne zraneniu kolena alebo aspoň zlomenine. Zabezpečenie trate a vybavenie pretekárov je odvtedy úplne zmenilo.

Žiaľ, až veľká tragédia donútila kompetentných, aby sa na bezpečnosť viac zamerali. U Maierovej k tomu prispel aj fakt, že nehodu videli naživo aj diváci pri televíznych obrazovkách. Hoci už o tri roky skôr vo Wengene doslova vykrvácal na zjazdovke nádejný zjazdár Gernot Reinstadler. Až smrť jeho slávnejšej krajanky rozhýbala Medzinárodnú lyžiarsku federáciu FIS k akcii.

(ilustračné foto)
Šampiónka († 34) si nechala zväčšiť prsia: O pár hodín bola mŕtva Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});