Jasná sa stala baštou pre Shiffrinovú: Dôležitý odkaz Vlhovej!

Petru Vlhovú čaká po rokoch 2016 a 2021 tretia účasť na podujatí Svetového pohára v Jasnej a rovnako ako pred tromi rokmi aj teraz vstupuje ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Petru Vlhovú čaká po rokoch 2016 a 2021 tretia účasť na podujatí Svetového pohára v Jasnej a rovnako ako pred tromi rokmi aj teraz vstupuje do pretekov s tými najvyššími ambíciami.

Oba doterajšie slalomy SP v Jasnej vyhrala Mikaela Shiffrinová, s ktorou Vlhová aj v tejto sezóne bojuje o malý krištáľový glóbus. V priebežnom poradí disciplíny zaostáva za americkou rivalkou o 25 bodov. Slovenská reprezentantka sa po Flachau vrátila aj na druhé miesto v celkovej klasifikácii SP, v nej stráca na Shiffrinovú 227 bodov. "Nemám to tak v hlave, že po dvoch víťazstvách Mikaely v Jasnej by som jej to chcela teraz vrátiť. Ak by som sa na to zamerala, skončilo by sa to presne opačne. Beriem to tak, že raz vyhrá ona, raz ja. Sústredím by sa iba na svoj výkon. Po víkende budem spokojná s tým, ak podám moje jazdy. Aby som si mohla povedať, že som dala do toho všetko, urobila maximum a nerobila chyby. Ak podám najlepší výkon a nevyjde to na víťazstvo, budem to akceptovať."

V Kranjskej Gore či Flachau jej fandilo množstvo slovenských fanúšikov, ktorú ju prišli naživo podporiť. Mohla si tak čiastočne užiť "domácu" atmosféru. Preteky na materskom svahu v Jasnej však budú o niečom inom. Pod Chopok sa chystá 12.000 divákov, ktorí budú od svojej hviezdy čakať top výsledok. "Chcem im odkázať, aby mi držali palce, hlavne nech si to užijú. Budú to špeciálne preteky pred špeciálnou atmosférou, ja sa budem snažiť podať čo najlepší výkon."

S očakávaním verejnosti však narastá aj tlak: "Samozrejme, vnímam ho. Keď niekto povie, že tlak nevníma, nehovorí celkom pravdu. Taký Peťo Sagan vníma tlak viac flegmaticky. Ja ten stres mám, je to o tom, ako sa s ním vyrovnám. Keby som to na seba brala všetko, tak sa zrútim a ani sa nepostavím na štart. Viem už s tým narábať," zdôraznila olympijská víťazka z Pekingu.

Pomohlo jej, že už do Kranjskej Gory či Flachau prišlo veľa fanúšikov. "Tým pádom mi akoby vytvorili domáce podmienky. Bolo to špeciálne. Vidím množstvo slovenských vlajok, každý sa chce so mnou fotiť. Snažím sa však brať preteky v Jasnej ako všetky ostatné. Pred súťažou žijem akoby v bubline, potrebujem sa koncentrovať, je mi kvázi jedno, čo sa deje okolo. Až v deň pretekov to začnem celé vnímať. Teším sa, že budem pretekať doma, ale snažím sa to oddialiť do poslednej chvíle, aby som nebola v strese už teraz, inak by som nemala silu dať sa dokopy. Budem sa to snažiť užiť, ale v prvom rade sa chcem sústrediť na môj výkon."

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk