SP v alpskom lyžovaní tretí raz na Slovensku v novom tisícročí: Ôsmy div sveta v Jasnej

Už tri dni pred štartom prvých pretekov je jasné, že Jasná sa opäť zapíše do histórie niečím nezabudnuteľným a v tomto prípade aj ...
  • Zdroj: iglu

Už tri dni pred štartom prvých pretekov je jasné, že Jasná sa opäť zapíše do histórie niečím nezabudnuteľným a v tomto prípade aj neprekonateľným.

Organizátori SP v alpskom lyžovaní žien 2024 vyrobili majstrovský kúsok na trati Majstrovská, keď zo zjazdovky vyrezali ľadovú tribúnu, ktorá znesie označenie ôsmy div sveta!

FOTOGALÉRIA: Jasná SP

V cieľovom dojazde vznikla obrovská prírodná tribúna, z ktorej je skvelý výhľad nielen na celý cieľový priestor, ale prakticky na záverečnú časť trate od Priehyby. „Vyrezať túto tribúnu do svahu so sklonom takmer 49 percent bol skutočný majsterštyk. S viac ako 9-tonovou mašinou sme to zvládli za 9 hodín, pričom sme na zjazdovke vytvorili tribúnu s viac ako 30 radmi pre fanúšikov zjazdového lyžovania,“ prezradil šéf organizačného výboru Jiří Trumpeš, ktorý sa už teší na prvé reakcie prichádzajúcich na toto veľdielo, ktorého autorom je „ratrakista“ Michal Kupčo (37), ktorý trate v Jasnej upravuje už jedenásť rokov:

„Dalo mi to poriadne zabrať, technicky to vôbec nebolo jednoduché. Musel som v strmom svahu robiť kolmé zárezy do tvrdého snehu. Má to 40 stupienkov a najhoršie bolo sa vždy prvý raz zarezať. Robil som to deväť hodín. Bez tohto moderného, spoľahlivého 520- koňového stroja by to nešlo.“

Po ňom si snehovú tribúnu zobrali do parády ďalší chlapi. „Prišiel som tu pomôcť, normálne staviam cyklistické trialy, doteraz som pôsobil v Nemecku. Musíme za tri dni túto tribúnu dokončiť. Zdola nahor v jej strede vyrezávame schody. Bude ich asi 200.“ spočítal ich Denis Nahálka.

S motorovou pílou sa zručne oháňal krajinný ekológ Mário Grossmann (30) zo Žiliny. „Na každý schod treba minimálne desať zárezov touto dlhou motorovou pílou. Týchto šesť sme robili asi hodinu a čaká nás ešte viac ako 190. Verím, že ďalšie nám pôjdu rýchlejšie, lebo sme si hľadali spôsob a systém.“ Okolo pracovali snežné vozidlá aj kráčajúci bager. Stále premiestňovali množstvo snehu, tak aby bol dojazd do cieľa podujatia, ktoré sa na Slovensko vracia tretí raz v ére samostatnosti, perfektný.

PROGRAM SP

Sobota 20. januára

Obrovský slalom:

1. kolo o 9.30 h,

2. kolo o 13.00 h

Nedeľa 21. januára

Slalom

1. kolo o 9.30 h,

2. kolo o 12.15 h

Ľadový amfík v číslach

  • 7 000 ľudí
  • 40 poschodí
  • 200 schodov
  • 9 hodín práce
  • 7 chlapov
  • 1 snežný traktor Pistel Bully Polár 600
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});