Šéf futbalového zväzu Ján Kováčik bilancuje rok 2023 a prezrádza: Kritika Calzonu bola strašná!

Je maximálne spokojný! Reč je o prezidentovi Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jánovi Kováčikovi (61), ktorý pre náš denník zbilancoval ...
  • Zdroj: TASR/Ján Novák

Je maximálne spokojný! Reč je o prezidentovi Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Jánovi Kováčikovi (61), ktorý pre náš denník zbilancoval rok 2023. V rozhovore prezradil, že ide o jedno z najlepších období v samostatnej ére.

FOTOGALÉRIA: Ján Kováčik

Vyjadril sa aj ku kritike talianskeho kouča Francesca Calzonu (55) i ako vidí naše šance na júnovom európskom šampionáte v Nemecku. Hoci zimu veľmi neobľubuje, napriek tomu vníma blížiace sa vianočné sviatky ako najkrajšie v roku.

Poďme bilancovať, aký má za sebou rok slovenský futbal?

- Je to jeden z najlepších rokov v samostatnej ére! V januári sme sa dozvedeli, že naša kandidatúra na usporiadane majstrovstiev Európy do 21 rokov v roku 2025 bola úspešná. Navyše prvýkrát v histórii získala jedna krajina možnosť organizovať takéto vrcholné podujatie. Potom sme sa dozvedeli, že budeme mať ministerstvo športu a v novembri sa seniorská reprezentácia tretíkrát za sebou kvalifikovala na európsky šampionát. K tomu treba povedať, že Slovan i Trnava sa prebojovali do skupinových fáz Konferenčnej ligy.

Ako hodnotíte spomínaný postup, bol vybojovaný s ľahkosťou?

- To nie, bol vydretý! Myslím si, že kľúčové zápasy boli v júni na Islande a v Lichtenštajnsku. Tie boli naozaj vydreté.

Tréner Calzona chváli Hamšíka.
Talian Francesco Calzona: Hamšík raz povedie slovenskú reprezentáciu! Zobraziť článok

Čo vravíte na talianskeho trénera Francesca Calzonu, ktorý to pri nástupe na slovenskú lavičku nemal jednoduché a kritika sa na neho valila z každej strany?

- Už sme na to zvyknutí. Tu sa začne kritizovať a ešte sme trénerovi nielenže nedali 100 dní, ale ani 3 dni! Dokonca tréner Calzona ešte ani nebol na Slovensku a už sa na jeho hlavu valila obrovská spŕška kritiky. Bolo to pre mňa až nepochopiteľné. Napokon ukázal, že keď dostane človek aj z pozície asistenta šancu, tak môže dokázať také veci, aké dokázal so slovenským národným tímom.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});