Kauza Tonali sa uzavrela: FIFA rozhodla!

Taliansky futbalový stredopoliar Sandro Tonali už v tejto sezóne nepridá ďalší štart za klub Newcastle United v anglickej Premier League.

Taliansky futbalový stredopoliar Sandro Tonali už v tejto sezóne nepridá ďalší štart za klub Newcastle United v anglickej Premier League.

Fotogaléria

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) oficiálne potvrdila celosvetovú platnosť trestu pre 23-ročného mladíka od Talianskej futbalovej asociácie porušenie pravidiel o stávkovaní. Tonali sa previnil vo svojich predchádzajúcich pôsobiskách AC Miláno a Brescia Calcio, počas vyšetrovania sa priznal, že si stavil aj na zápasy svojich tímov.

Taliani informovali o treste pre Tonaliho ešte vo štvrtok, no ešte v piatok popoludní visel otáznik na možným štartom stredopoliara v sobotňajšom súboji na pôde Wolverhamptonu. Angličania totiž stále nemali v rukách oficiálnu správu o spomenutom treste. "Schválili sme podnet Talianskej futbalovej asociácie, aby dištanc pre hráča Sandra Tonaliho platil celosvetovo," uviedla FIFA prostredníctvom tlačového vyhlásenia.

A tým ukončila dohady. Tonali príde o zvyšok aktuálnej sezóny, chýbať bude aj na na budúcoročných majstrovstvách Európy v Nemecku a do diania nezasiahne ani v úvode nasledujúceho ročníka Premier League.

Sandro Tonali, ktorý je v Anglicku spoluhráčom slovenského reprezentačného brankára Martin Dúbravku, súhlasil s výškou trestu aj s tým, že podstúpi terapiu zameranú proti závislosti na hazarde. Do Newcastlu prišiel Talian pred touto sezónou za 65 miliónov eur.

Tonali a jeho krajan Nicoló Zaniolo z konkurenčnej Aston Villy sa v prvej polovici októbra pripojili k talianskej reprezentácii, no po prepuknutí škandálu ich poslali späť do klubov. Ďalším z partie je Nicoló Fagioli, hráč Juventusu Turín už dostal dištanc na 7 mesiacov a tiež musí podstúpiť terapiu, aby sa zbavil závislosti na hazardných hrách. Spomenuté trio sa dostalo do hľadáčika vyšetrovateľov z Turína, ktorí skúmali používanie nelegálnych webstránok futbalistami na to, aby stávkovali na futbalové zápasy.

Stále nie je jasné, či počas trestu môže Tonali trénovať o spoluhráčmi, alebo aj to bude súčasťou dištancu. "Dúfame, že bude s nami. Stále však čakáme na detaily a uvidíme," uviedol v piatok Eddie Howe, tréner futbalistov Newcastlu United.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});