304 dní pred OH 2024 má Slovensko 11 miesteniek: Je to menej ako zvyčajne

Po svetovom šampionáte v kanoistike na divokej vode sa počet olympijských miesteniek našich športovcov zastavil na čísle 11. Z nich osem ...
  • Zdroj: TASR

Po svetovom šampionáte v kanoistike na divokej vode sa počet olympijských miesteniek našich športovcov zastavil na čísle 11. Z nich osem už má istotu, že sa do Paríža pozrú. Ďalších troch čaká ešte interná nominačná bitka.

Je to 304 dní pred hrami viac alebo menej ako v minulosti, sme sa spýtali designovaného vedúceho našej výpravy Romana Bučeka. 

FOTOGALÉRIA: 304 dní pred OH 2024 má Slovensko 11 miesteniek

„Isté je, že to je menej. V minulosti o takomto čase sme mali istých aj najmenej päť pretekárov v rýchlostnej kanoistike, čo sa tento rok nepodarilo,“ prezradil Roman Buček, ktorý dodal, že to je dosť výrazné mínus, keďže už dnes je isté, že káštvorka sa v žiadnom prípade na parížskej olympiáde predstaviť nemôže. Ďalší pretekári a pretekárky, ale v iných disciplínach rýchlostnej kanoistiky, budú mať šancu na budúcoročnej olympijskej kvalifikácii v Szegede.

Paríž sa za spomínaných 304 dní stane druhým mestom po Londýne, ktoré bude hostiť olympijské hry viackrát. V meste nad Seinou sa konali v roku 1900 a 1924 a teraz budú až v roku 2024, teda po celých sto rokoch. Francúzi získali OH v septembri 2017 v Lime a celkovo sa bude súťažiť v 32 športoch.

V ktorých a kedy ešte majú šancu získať olympijskú miestenku športovci spod Tatier? „O pár dní o ňu zabojuje športová gymnastka Barbora Mokošová a do konca roka by mohol byť jasný rebríček v cestnej cyklistike. Vo všetkých ostatných športoch sa vyjasní až na budúci rok,“ dodal R. Buček, ktorý dúfa, že nebude viesť najmenšiu slovenskú olympijskú výpravu v ére samostatnosti, keďže sa pritvrdili kritériá v jednotlivých športoch, čiže sa znížil počet účastníkov v jednotlivých športoch. Odhaduje sa, že by to mohlo byť niekde okolo čísla 35. Naposledy nás v Tokiu reprezentovalo - doteraz najmenej - 41 športovcov.

Adam Gonšenica
Boj slovenských kanoistov o olympiádu vrcholí: Rozhodnú posledné preteky Zobraziť článok

Už majú istotu

ATLETIKA

Viktória Forsterová - 110 m pr.

Gabriela Gajanová - 800 m

VODNÝ SLALOM

Eliška Mintálová - K1 ženy

K1 muži*

C1 ženy*

C1 muži*

ŠP. STREĽBA

Zuzana Rehák Štefečeková - trap

Danka Barteková - skeet

Vanesa Hocková - skeet

Marián Kovačócy - trap

Patrik Jány - vzd. puška 10 m

*Miestenky vybojovali Zuzana Paňková, Matej Beňuš a Adam Gonšenica, ktorých ešte čaká posledná tretina internej nominačnej bitky: finále SP v Paríži 5. - 8. októbra.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});