Danka Barteková zbiera tento rok jeden úspech za druhým: Konečne som zostrelila Osijek

Taký parádny rok ešte nezažila! Je to výsledok tvrdej prípravy, ktorú slovenská strelkyňa Danka Barteková absolvovala so základným cieľom ...
  • Zdroj: Facebook/dankabartekovaofficial

Taký parádny rok ešte nezažila! Je to výsledok tvrdej prípravy, ktorú slovenská strelkyňa Danka Barteková absolvovala so základným cieľom - získať olympijskú miestenku. To sa jej podarilo na svetovom šampionáte v Baku, kde k istote štartu v Paríži pridala aj premiérový titul majsterky sveta.

Ten ani poriadne nestihla osláviť a čakali ju ME v Osijeku, kde sa jej predtým vždy zle strieľalo. Lenže natrénované zručnosti sa opäť vyrojili v správnu chvíľu a Danka získala na nenávidenej strelnici titul majsterky Európy. Už svoj štvrtý, ale prvý po piatich rokoch!

FOTOGALÉRIA: Danka Barteková

Po tomto zlatom výlove však sezónu neuzavrela. Ešte má v pláne štart na novembrovom finále Svetového pohára v Katare „Prvýkrát v kariére som vyhrala majstrovstvá sveta aj Európy v jednom roku. Je to skvelý pocit,“ spustila Danka už so zlatom za titul európskej šampiónky na krku a potom naznačila, ako zaknihovala úspech na športovisku, ktoré neobľubovala, kde jej nevyhovovalo pozadie.

„Konečne som skrotila aj Osijek! Na mňa sú tam blízko stromy, pozadie je členité a slnko roztýlenejšie než inde. A tak dostal zabrať môj optometrista, s ktorým sme nastavili cvičenia a vyladili techniku s pomocou celého tímu na čele s trénerom Štefanom Zemkom tak, aby som sa cítila dobre. Trvalo to dva dni, kým som našla rytmus a štýl!“

Rytmus a štýl našla naozaj parádne. Veď v prvých troch kvalifikačných kolách ani raz neminula a do finále postupovala ako víťazka kvalifikácie výkonom 123 bodov, keď jej v celej kvalifikácii ušli len dva zo 125 terčov! Karta jej šla aj vo finále, prvýkrát minula až po tridsiatich ranách. Vo finále sa ako prvá porúčala Štibravá po prvej eliminácii a obsadila konečnú 6. priečku. Po nej z hry o medaily vypadli aj Nemka Nele Wissmerová a Talianka Martina Bartolomeiová.

Barteková sa držala na čele a pred Taliankou Dianou Bacosiovou viedla o jeden výstrel pred záverečnými desiatimi „asfaltovými holubmi“, keď už Britka Amber Jo Rutterová brala bronz. V závere síce minula jeden terč, ale jej súperka tiež spravila jednu chybu a titul tak získala Slovenka, ktorá v celom finále minula iba tri terče zo šesťdesiatich!

„Tieto ME boli pre mňa asi jedny z najťažších v mojej kariére. Prišla som sem po majstrovstvách sveta, ktoré boli pre mňa veľmi emočne náročné. V priebehu troch týždňov som sa snažila vymedziť si čas len na oddychovanie a streľbu, čo sa mi aj darilo,“ dodala skúsená strelkyňa, ktorá pochválila aj svoje reprezentačné kolegyne.

Najmä Moniku Štibravú, ktorá sa do streleckého kolotoča vracia po materskej dovolenke. Prebojovala sa do finále, no akokoľvek by sa snažila bojovať o olympijskú miestenku, nemohla... Kvóta pre jednu krajinu v skeete sú dve miestenky, a tú už skôr naplnili Vanesa Hocková a Danka Barteková.

Rodáčka z Trenčína získala na ME už štvrté zlato a celkovo siedmu medailu (4-1-2). Z MS má bilanciu 1-2-8 a na olympijských hrách v Londýne si vystrieľala bronzovú medailu.

Danka na ME

ZLATO

  • 2008: Nikózia
  • 2010: Kazaň
  • 2018: Leobersdorf
  • 2023: Osijek

STRIEBRO

  • 2015: Maribor

BRONZ

  • 2013: Suhl
  • 2014: Sarlóspuszta
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});