Sever Európy jednotne a rázne proti Rusom v Paríži: Na olympiáde ich nechceme!

Ten odkaz je jasný a rázny. A jednotný! Severské krajiny sú proti Rusom na olympiáde v Paríži, a to pod akýmkoľvek statusom.
  • Zdroj: getty images

Ten odkaz je jasný a rázny. A jednotný! Severské krajiny sú proti Rusom na olympiáde v Paríži, a to pod akýmkoľvek statusom.

Ani ako neutrálni športovci, pretože ich fiktívna neutralita by bola smiešna. To požadujú Dánsko, Fínsko, Island, Nórsko a Švédsko, ktoré sa stretli na spoločnom rokovaní v grónskom Nuuku.

Dôvod ich postoja je prostý: „Situácia s vojnou na Ukrajine sa nezmenila,“ uviedli s tým, že Rusko s podporou Bieloruska sa naďalej dopúšťa krutostí, ktorými sa zaoberá Medzinárodný súd pre ľudské práva. Nie je podľa nich čas uvažovať o ich návrate na medzinárodnú športovú scénu.

Tento odkaz zo severu Európy zaznieva v čase, keď federácia plaveckých športov povolila za istých podmienok štart zástupcov týchto dvoch krajín na svojich podujatiach, ale aj v čase, keď už pomaly, ale iste musí definitívu o účasti Ruska a Bieloruska na olympiáde v Paríži vysloviť aj Medzinárodný olympijský výbor. Prezident MOV Thomas Bach naďalej zastáva názor, že pripustenie ruských športovcov s neutrálnym štatútom predstavuje „zlatú strednú cestu“ a že kritika tohto riešenia niektorými európskymi vládami je podľa neho „poľutovaniahodná“.

Gabriela mala z výkonu veľkú radosť.
Slovensko má siedmu miestenku do Paríža: Gajanová takmer prekonala slovenský rekord! Zobraziť článok

MOV nevyšla ani snaha umožniť ruským a bieloruským športovcom splniť olympijské limity do Paríža na Ázijských hrách. Ukázalo sa totiž, že to je technicky nezrealizovateľné, a tak sa od 23. septembra do 8. októbra v čínskom Guangžou bude súťažiť bez nich.

Severské nie je dômyselne načasované, keďže zasadanie výkonného výboru MOV má ruskú otázku znovu riešiť tento piatok.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk