Barteková priznala, že pohodu jej dodala miestenka do Paríža: Koniec kariéry sa opäť odkladá

Tie tlaky cítila na každom kroku. Určite aj v Baku, kde po niekoľkých pokusoch dosiahla to, o čo sa snažila už druhý rok. Strelkyni Danke ...
  • Zdroj: TASR

Tie tlaky cítila na každom kroku. Určite aj v Baku, kde po niekoľkých pokusoch dosiahla to, o čo sa snažila už druhý rok. Strelkyni Danke Bartekovej (38) sa olympijskú miestenku do Paríža podarilo získať až na svetovom šampionáte v azerbajdžanskej metropole.

„Tá istota mi dodala vo finále takú istotu, akú som už dávno necítila. Jednoducho to bol adrenalín, ktorý vás ženie za úspechom,“ priznala sympatická športovkyňa bezprostredne po návrate na Slovensko. Titul majsterky sveta, ktorý k miestenke potom pridala, berie ako bonus – odmenu za dvojročnú drinu v príprave.  

FOTOGALÉRIA: Barteková priznala, že pohodu jej dodala miestenka do Paríža

„Po zisku miestenky môžem voľne dýchať, je to obrovská úľava. Nemusím už rozmýšľať nad tým, ako naháňať body do rebríčka v budúcom roku. Účasť mám zabezpečenú a som oveľa pokojnejšia,“ pokračovala skúsená športovkyňa, ktorá zdôraznila, že koniec kariéry, na ktorý vraj myslí po každej sezóne, sa odkladá.

Istotu Paríža si vybojovala už v kvalifikácii, a práve to jej dodalo pohodu vo finále. Ako priznala, správne ju poháňalo aj to, že jej tímová kolegyňa Vanesa Hocková miestenku získala pred ňou. „Jasné, že ma to inšpirovalo. Myslím, že takáto konkurencia je dobrá pre každú z nás. Možno aj to položilo základ nášho tímového úspechu. Na stupňoch stáli pri nás strelecké veľmoci Taliansko a USA... Vtedy som si uvedomila, že sme dobré, že im dokážeme konkurovať,“ spustila Danka, ktorá sa potom vrátila k „svojmu“ finále: „K finále sa mi vracia ťažko, stále cítim adrenalín. Nastupovala som doň vo väčšej pohode, keďže som už mala miestenku vo vrecku."

Danka Barteková chcela z Baku „len“ miestenku do Paríža. Vybojovala aj titul majsterky sveta.
Štvrťstoročie driny stálo za to: Na TOTO čakala Barteková 25 rokov Zobraziť článok

Mágia čísla 25

Bartekovej ušli v kvalifikácii len dva zo 125 holubov a po dodatočnom rozstrele postúpila z prvého miesta. V prvom rozhovore bezprostredne po finále uviedla, že na titul čakala 25 rokov a v nedeľu vysvetlila symboliku tohto čísla: „Je to trocha precenené, tých 25 rokov, pretože keď začnete strieľať, nemáte ďalší rok titul. Ale je pravda, že sa mi to podarilo v magický 25. rok, pretože toto číslo je plná položka 25 zásahov. Radosť je o to väčšia, že je to premiérový svetový titul,“ vysvetlila bronzová olympionička z Londýna. Fakt, že po Hockovej získala miestenku do Paríža aj ona, znamená, že Slovensko bude mať prvý raz v histórii v olympijskej súťaži dve skeeterky.

Za seba i tím

V Baku sa výsledky tímovej súťaže zrodili z tých individuálnych. To si vraj neuvedomovala Vanesa Hocková, ktorej už istá účasť na OH nepriniesla pokoj. „Som v strese zakaždým. Tak som sa sústredila na svoj výkon, že som si až po kvalifikácii spomenula aj na tímovú súťaž. Až potom som sa opýtala trénera, ako sme na tom v tímoch,“ prezradila Vanesa. Treťou v tíme je Monika Štibravá, ktorá sa na strelnicu vrátila po materskej dovolenke a priznala, že domáce zázemie jej pomáha. „Na MS som nastúpila do rozbehnutého vlaku a musela som podať kvalitný výkon,“ opísala Štibravá.

Naše strelecké miestenky pre OH 2024

-  Zuzana Rehák-Štefečeková (trap)

-  Patrik Jány (VzPu 10 m)

-  Vanesa Hocková (skeet)

-  Danka Barteková (skeet)

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});