V Budapešti sa začali prvé MS v atletike v strednej Európe: Komu vyplatia 100 000 dolárov?

Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Ostrosledované sú v každom športe, no bezpochyby najviac v atletike, ktorej svetový šampionát - ...
  • Zdroj: getty images

Rekordy sú na to, aby sa prekonávali. Ostrosledované sú v každom športe, no bezpochyby najviac v atletike, ktorej svetový šampionát - prvý v strednej Európe - hostí od soboty maďarská metropola.

FOTOGALÉRIA: Atletika

Budapešť očakáva, že sa jej meno dostane do historických štatistík kráľovnej športov aj pri rekordných opravách. Aj keď pri pohľade na atletické štatistiky sú svetové rekordy, ktoré sa maďarským organizátorom tú radosť nedožičia. Sú to rekordy, ktoré prežili už aj dve generácie! Výkony, ktorých sa nedotkol čas. Koľkých opráv sa fanúšikovia atletiky dožijú v Budapešti, to sme sa spýtali známeho atletického manažéra Alfonza Jucka, ktorý očakáva dve až tri rekordné opravy.

Na tohtoročných atletických MS v Budapešti bol zlomený prvý svetový rekord.
Američania v Budapešti zlomili 24 rokov starý svetový rekord Zobraziť článok

Na predošlom svetovom šampionáte v Eugene padli tri svetové rekordy - v mužskom skoku o žrdi a ženy dosiahli historické maximum na 100 a 400 m prekážok. No existujú výkony, ktoré už prežili dve generácie... Ktorý z platných svetových rekordov si Alfonz Juck ení najviac? „Jednoznačne Boltove šprinty z MS 2009 v Berlíne, tieto jeho výkony dostali šprint do inej dimenzie. Z tých ďalších starších to je 895 cm Mikea Powella v diaľke z roku 1991 a ešte viac si cením 209 cm Stefky Kostadinovovej v skoku do výšky z MS 1987,“ načrel do svojich úctyhodných atletických vedomostí A. Juck, ktorému sme adresovali vzápätí ďalšiu otázku: Ktorý svetový rekord sa podľa neho rodil najťažšie? „Všetky rekordy sa rodia za istých okolností, sú súčasťou príbehu daného podujatia. Pre mňa bol výnimočný svetový rekord v ôsmej dráhe bežiaceho Juhoafričana Wayda van Niekerka na 400 m na OH 2016 v Riu de Janeiro 43,03 s alebo úžasná osemstovka Davida Rudishu 1:40,91 na 800 m na OH 2012 v Londýne bez vodičov,“ pokračoval uznávaný odborník, ktorý pridal aj „svoj“ zoznam výkonov, ktoré by sa patrilo prekonať: „Všetky rekordy sú na prekonávanie. Otázka času je vždy individuálna. U mužov by sa mi páčilo, keby Jakob Ingebrigtsen vzal rekord na 1 500 m El Guerroujovi 3:26,00 z roku 1998. U žien sa veľa hovorí o rekordoch z osemdesiatych rokov: 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, výška, diaľka, guľa, disk, sedemboj, 4x400 m, ale nevyzerá to na ich reálne prekonanie napríklad tento rok. Ale som presvedčený, že raz to príde.“

Na vrcholných podujatiach „inšpirujú“ atlétov a atlétky k rekordným výkonom aj finančné odmeny. Na MS 2023 dostane každý, kto prekoná svetový rekord prémiu 100 000 dolárov (92 000 eur). Najväčšími adeptami na túto prémiu sú podľa A. Jucka mix štafeta na 4 x 400 m a švédsky žrdkársky zázrak Armand Duplantis.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});