Šport prišiel o jedného zo svojich mecenášov: Vybudoval stávkové impérium, pri prvom kontakte so stávkami ho vysmiali!

Vo veku 85 rokov zomrel Otto Berger, významný slovenský podnikateľ, zakladateľ známej stávkovej spoločnosti a jeden z najbohatších Slovákov, ...
  • Zdroj: Niké

Vo veku 85 rokov zomrel Otto Berger, významný slovenský podnikateľ, zakladateľ známej stávkovej spoločnosti a jeden z najbohatších Slovákov, ktorého meno sa vždy okrem tipovania spájalo so športom, ktorého bol veľkým mecenášom.

FOTOGALÉRIA: Berger

Jeho výrazným prispením vyrástla z malej rodinnej firmy jedna z najvýznamnejších slovenských spoločností.

O úspechu jeho podnikateľských aktivít niet pochýb. Môžu sa objaviť pochybnosti o morálnosti tohto biznisu napriek jeho legálnosti. Uznanie si zaslúži za to, že sa o svoj profit dokázal podeliť predovšetkým so športovcami.

V rozhovoroch, ale aj v životopisnej knihe rozprával o začiatkoch, problémoch, ale najmä úspechoch svojej rodinnej firmy. Takto napríklad v roku 2014 pre Forbes povedal: „Ja som presvedčený, že všetci rastieme preto, že ide o najférovejšiu hru na trhu. Pri automatoch či v kasínach je všetko naprogramované, a nie je to o vašich schopnostiach. My však poznáme aj tipérov, ktorí zo stávkovania dokážu žiť. Vyhrávajú po troche, nemajú veľké oči.“ Jeho rodinná firma vznikla ešte v časoch spoločného štátu a odvtedy prešlo podnikateľské dieťa Otta Bergera obdivuhodnú cestu a dnes patrí medzi najznámejšie a najúspešnejšie domáce firmy.

Od elektrotechniky

Otto Berger bol vyštudovaný elektrotechnik a svoje odborné skúsenosti využíval aj pri riadení a manažovaní svojej spoločnosti. Inovácie a podchytenie aktuálnych trendov sa vo firme snažili aj v praxi implementovať. V roku 1992, teda tesne po založení firmy, získal Otto Berger ocenenie Manažér roka, pričom v ďalších rokoch získal viacero podobných ocenení. Stávkový biznis sa pretransformoval do odvetvia s výraznou digitalizáciou či dátovou analýzou.

Nielen Vlhová

Stávková spoločnosť Niké je najväčším sponzorom športu na Slovensku. Najčerstvejšie je jej partnerstvo s najvyššou futbalovou súťažou a má ísť o najlukratívnejšiu spoluprácu v histórii spoločnosti. Je sponzorom najúspešnejšej lyžiarky slovenskej histórie, malého futbalu či kolektívnych športov. Ďalej podporuje viacero športových klubov, napríklad futbalový i hokejový Slovan Bratislava či basketbalový BC Prievidza.

Šport v rodine

Otto Berger žil vlastne celý život športom. Jeho manželkou bola niekdajšia československá reprezentantka v krasokorčuľovaní a strieborná zo zimnej univerziády v Chamonix 1960 Eva Grožajová-Bergerová, s ktorou má syna Romana, ktorý je v súčasnosti výkonným riaditeľom spoločnosti.

Život v knihe

Významný slovenský biznismen, vysokoškolský pedagóg, športový funkcionár, cestovateľ, filantrop a mecenáš. To všetko bol O. Berger, ktorý spísal svoj osud v knihe Život plný zázrakov, kde si zaspomínal na detstvo v Bošanoch, na hlboké puto, ktoré ho viazalo s jeho strýkom kardinálom Korcom, ale aj na študentské a učiteľské časy na elektrotechnickej fakulte v Bratislave, podnikateľské úspechy i úskalia rodinnej firmy. V súvislosti s detailmi poslednej rozlúčky či prípadnej zmeny marketingovej stratégie, čo sa týka masívnej podpory športu, sme oslovili aj samotnú spoločnosť, ktorá nám zaslala toto stanovisko. „Rodina si nepraje túto tému ďalej komunikovať. Prosím, rešpektujte to,“ uviedol Jozef Petko, vedúci sponzoring, content & PR oddelenia.

Prvý kontakt so stávkami

„Moja manželka bola československá reprezentantka v krasokorčuľovaní. Po skončení kariéry trénovala v Škandinávii a ja som tam chodil s ňou. Kým ona učila, mňa známi vo voľnom čase vzali na dostihy do Malmö a tam bola možnosť tipovať. Nemal som o tom ani potuchy a len podľa mien koní som si vybral päť víťazov. Uhádnuť som musel všetkých. Tí kamaráti, skúsení tipéri, sa pri pohľade na môj tiket smiali, pretože v treťom dostihu som si tipol úplného outsidera. Vraj kým ten dobehne, my už budeme späť v Štokholme,“ prezradil v jednom rozhovore O. Berger.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});