Smútok v tíme NHL: Náhle zomrel majiteľ (†70) Chicaga Blackhawks

Vo veku 70 rokov zomrel majiteľ a riaditeľ zámorského hokejového klubu Chicago Blackhawks. Rocky Wirtz skonal náhle v utorok, organizácia ...
  • Zdroj: getty images

Vo veku 70 rokov zomrel majiteľ a riaditeľ zámorského hokejového klubu Chicago Blackhawks. Rocky Wirtz skonal náhle v utorok, organizácia ďalšie informácie nezverejnila.

Americký podnikateľ zdedil klub po svojom otcovi Billovi Wirtzovi v roku 2007 a stal sa len piatym majiteľom v 81-ročnej histórii tímu. Predtým mal v klube podiel aj jeho starý otec Arthur Wirtz, ktorý bol od roku 1966 majoritný vlastník Blackhawks.

Vo veku 87 rokov zomrel bývalý hokejista a tréner Stanislav Neveselý.
Zomrel legendárny hokejový tréner (†87): V roku 1985 priviedol repre k zlatu Zobraziť článok

Chicago zažilo pod vedením Rockyho Wirtza najúspešnejšie obdobie vo svojej histórii, keď trikrát v priebehu šiestich rokov vyhralo Stanleyho pohár (2010, 2013, 2015). Dynastia niesla aj výraznú slovenskú stopu, pri všetkých troch triumfoch bol Marián Hossa, po jednom si pripísali Michal Handzuš a Tomáš Kopecký.

"Naše srdcia sú dnes zarmútené. Náš otec bol vášnivý obchodník, ktorý sa zaviazal urobiť z Chicaga skvelé miesto na život, prácu a návštevu, ale jeho skutočnou láskou bola jeho rodina a blízki priatelia. Jeho odchod zanechá v srdciach mnohých obrovskú dieru a bude nám veľmi chýbať," citovala agentúra AP generálneho riaditeľa Blackhawks Dannyho Wirtza, Rockyho syna.

"Rodina NHL je hlboko zarmútená náhlou smrťou W. Rockwella 'Rockyho' Wirtza. Rocky bol oddaný rodine a Chicagu Blackhawks. Kontrolu nad Blackhawks prevzal v roku 2007 a takmer okamžite obnovil vášeň a tradíciu tejto legendárnej značky z originálnej šestky," uviedol vo vyhlásení komisár NHL Gary Bettman.

Útočník Carson Briere.
Humenné sa pripravuje na nováčikovskú sezónu: Angažovalo problémového syna hokejovej legendy Zobraziť článok

Wirtzovo pôsobenie v klube poznačil v uplynulých rokoch škandál so sexuálnym obťažovaním. Kauza sa týkala bývalého videotrénera Bradleyho Aldricha, ktorý v roku 2010 obťažoval hráča Blackhawks Kylea Beacha, pričom o incidente mali vedie viacerí pracovníci organizácie. Po odhalení škandálu odstúpil z postu generálneho manažéra v októbri 2021 Stan Bowman, ktorý bol zároveň aj prezident klubu. Syn legendárneho trénera Scottyho Bowmana pôsobil v Chicagu od roku 2005. Nahradil ho Kyle Davidson a pri jeho výbere pomáhal majiteľom aj Marián Hossa. Blackhawks museli po škandále zaplatiť aj pokutu dva milióny dolárov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});