Vincent Lukáč si spomína na trénera Neveselého († 87): Standa zložil slávny útok!

Smutná správa na hokejovej scéne! V pondelok zomrel bývalý československý hokejista a uznávaný tréner Stanislav Neveselý († 87). Fanúšikovia ...
  • Zdroj: gt

Smutná správa na hokejovej scéne! V pondelok zomrel bývalý československý hokejista a uznávaný tréner Stanislav Neveselý († 87). Fanúšikovia si ho pamätajú najmä ako asistenta legendárneho kouča Luděka Bukača († 83), s ktorým v roku 1985 doviedli národný tím k zlatým medailám na domácom šampionáte v Prahe.

FOTOGALÉRIA: Lukáč

Práve on bol strojcom slávneho útočného tria Vincent Lukáč (69), Dárius Rusnák (63) a Igor Liba (62). Samotný Lukáč si pre denník Nový Čas zaspomínal na svojho bývalého kouča. 

Informácia o smrti úspešného československého kormidelníka veľmi zarmútila legendárneho útočníka a dvojnásobného majstra sveta Vincenta Lukáča.

 Vo veku 70 rokov zomrel majiteľ a riaditeľ zámorského hokejového klubu Chicago Blackhawks Rocky Wirtz.
Smútok v tíme NHL: Náhle zomrel majiteľ (†70) Chicaga Blackhawks Zobraziť článok

„V utorok o tretej ráno som dostal esemesku od Dara Rusnáka, v ktorej mi oznámil, že zomrel Standa Neveselý. Hoci už mal svoj vek, tak to bol pre mňa šok. Asi hodinu som nemohol zaspať a v hlave som si premietal zážitky a chvíle, ktoré sme spolu prežili,“ povedal na úvod pre náš denník smutným hlasom Lukáč.

Bol skvelý kouč

„Trénera Neveselého som si veľmi vážil ako človeka a potom už aj ako kamaráta. Bol aj na oslave mojej 50-ky v Košiciach. Bol to práve on, ktorý v roku 1982 spoločne s hlavným trénerom československej reprezentácie vytvorili pred šampionátom vo Fínsku slávny útok Lukáč, Rusnák a Liba. V tomto zložení sme hrali na štyroch šampionátoch a v roku 1985 sme v Prahe získali zlato. Boli to naozaj krásne a nezabudnuteľné časy. Pod jeho vedením som aj vojenčil v Dukle Jihlava, kde sme vyhrali federálny titul a za sezónu prehrali iba dva zápasy. To bolo neskutočné mužstvo. Standa bol skvelý kouč a najmä profík. Bol doslova zažraný do hokeja.“

Galimov naposledy chytal v Omsku.
Nováčik angažoval hviezdneho brankára: Humenné lovilo v Rusku aj USA Zobraziť článok

Zabudol syna

Lukáč si zaspomínal aj na vtipné momenty s trénerom Neveselým. „Mal veľa veselých príhod. Raz išiel s malým synom, ktorý bol ešte v kočíku, na futbal a domov sa vrátil bez neho. (smiech) Stalo sa mu aj to, že zabúdal, kde zaparkoval auto. Raz išiel dokonca na políciu nahlásiť krádež. (smiech) Mal rád aj vtipy a ja som bol v kabíne v tomto smere číslo jeden, takže sme si výborne rozumeli. Je mi ľúto, že odišiel a jeho rodine vyjadrujem úprimnú sústrasť,“ dodal na záver Lukáč.

Stanislav Neveselý

 útočník (Sparta Praha, Jihlava)

 v československej lige odohral 168 zápasov a  strelil 33 gólov

 v Jihlave získal osem ligových titulov v úlohe mladšieho trénera spoločne s Jaroslavom Pitnerom a ďalšie tri už ako starší tréner s Jaroslavom Holíkom

 v roku 1985 bol asistentom trénera Luděka Bukača, ktorý získal na MS v Prahe s reprezentáciou zlato

 v roku 1991 bol hlavným koučom reprezentácie

 je členom Siene slávy českého hokeja

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});