Nováčik angažoval hviezdneho brankára: Humenné lovilo v Rusku aj USA

Nováčik Tipos extraligy HC 19 Humenné rozvíril slovenské hokejové vody. Pri posilňovaní na novú sezónu sa vybral zaujímavou cestou. Z ...
  • Zdroj: hawk.ru

Nováčik Tipos extraligy HC 19 Humenné rozvíril slovenské hokejové vody. Pri posilňovaní na novú sezónu sa vybral zaujímavou cestou. Z ruskej KHL sa východniarom podarilo získať exkluzívne meno, bývalého ruského reprezentanta Stanislava Galimova (35).

FOTOGALÉRIA: Humenné

Skúsený brankár dokonca vo svojej kariére vyhral dvakrát Gagarinov pohár. Ide zatiaľ o najväčší prestup leta na Slovensko.

Humenčania si premiérovo zahrajú v extralige. Klub potvrdil, že hlavným trénerom zostane Rus Andrej Parfemov. Ten sa spoliehal na krajanov už v Slovenskej hokejovej lige, veď k prekvapivému víťazstvu v súťaži a k postupu jeho tím potiahol útok Andrej Legalin, Alexej Trandin, Igor Safaralejev. A na ruskú hokejovú školu sa budú Levi spoliehať naďalej.

Vo veku 87 rokov zomrel bývalý hokejista a tréner Stanislav Neveselý.
Zomrel legendárny hokejový tréner (†87): V roku 1985 priviedol repre k zlatu Zobraziť článok

„Našu bránku bude v novej sezóne chrániť Stanislav Galimov. K mužstvu sa pripojí v auguste,“ oznámil klub, ktorý využil aktuálnu situáciu. Ide zatiaľ o najväčšie meno, aké sa podarilo našim extraligistom počas leta získať. Veď Galimov je bývalý ruský reprezentant, ktorý prichádza rovno z kádra semifinalistu KHL Omsku. V druhej najlepšej lige sveta pôsobil 14 sezón a zachytal si aj vo fínskom Oulu.

Príchod Galimova do Humenného zarezonoval aj v ruských médiách. Tie ocenili, že napriek rôznym sankciám je o ich hráčov stále záujem. „Aj napriek športovým sankciám uvaleným na našu krajinu a nepriateľskému postoju MOV a medzinárodných federácií voči našim športovcom ostávajú dvere mnohých krajín pre ruských hokejistov otvorené. Niektorí naši hokejisti, ktorí už na športové pomery dosiahli vysoký vek, chodia zavŕšiť svoju športovú kariéru do Európy,“ napísal sportmk.ru s tým, že okrem Slovenska Rusi podpísali zmluvy aj vo Francúzsku, v Španielsku, Rumunsku a Turecku. Na Slovensku budú v novej sezóne pôsobiť spomedzi Rusov aj Ivan Glazkov a Vadim Pereskokov v drese Michaloviec. Očakávajú sa však podpisy ďalších ruských hokejistov.

Dávid Skokan nebude v nadchádzajúcom ročníku súčasťou HK Poprad.
Poprad sa rozlúčil s oporou kabíny: Mrzí ma, ako to skončilo Zobraziť článok

Vizitka Stanislava Galimova

- narodený 12. februára 1988 v Čeľabinsku

- 4 štarty v ruskej reprezentácii

- dvojnásobný víťaz Gagarinovho pohára s Kazaňou (2009, 2010)

- v KHL chytal za AK Bars Kazaň, Atlant Mytišči, CSKA Moskva, Torpedo Nižný Novgorod, Metallurg Magnitogorsk, Traktor Čeľabinsk, Dinamo Riga a Avangard Omsk

- v KHL má na konte 364 zápasov s úspešnosťou zákrokov 92,1 %

- účastník Zápasu hviezd KHL 2015

- v sezóne 2021/2022 chytal ako jednotka fínsku ligu za Kärpät Oulu

Posilou aj Briere

HC 19 Humenné angažoval aj útočníka Carsona Briera (23), pre ktorého pôjde o prvý angažmán mimo Severnej Ameriky. Uplynulé tri ročníky odohral v univerzitnej súťaži NCAA v drese Mercyhurst University. Z hokejového tímu bol však na jar vylúčený za incident v nočnom bare v Erie, kde zhodil zo schodov prázdny invalidný vozík a bol obvinený z výtržníctva a ďalších dvoch trestných činov. Jeho otec je bývalý kanadský útočník Daniel Briere s vyše tisíckou zápasov v NHL a dvoma titulmi majstra sveta. V súčasnosti pôsobí ako generálny manažér Philadelphie Flyers.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});