Tour je hlavne o obrovskej drine a sebazaprení: Akú rýchlosť či výkon majú cyklisti?

Stará dáma, to je hlavne obrovská drina! Cyklistov na Tour de France čakalo v stredu posledné horské šialenstvo v Alpách. Určite si viacerí ...

Stará dáma, to je hlavne obrovská drina! Cyklistov na Tour de France čakalo v stredu posledné horské šialenstvo v Alpách. Určite si viacerí z nich vydýchli, keď sa do cieľa v Courcheveli dostali s obrovským vypätím síl v časovom limite. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, ako by dopadol v porovnaní s takýmto profíkom bežný človek?

Fotogaléria

Tour de France je jedným z najväčších a najprestížnejších cyklistických podujatí na svete, ktoré každoročne privádza do extázy milióny fanúšikov cyklistiky.

Stretávajú sa tu najlepší profesionáli z celého sveta, ktorí sú pripravení načasovať svoju formu a dosiahnuť svoj vrcholový výkon práve počas tejto veľkej udalosti.

Je to súboj titanov, kde jazdci musia prekonať neuveriteľné výzvy a súťažiť súbežne v individuálnych časovkách, horských etapách a masových šprintoch. Okrem fyzickej námahy sa jazdci musia vyrovnať s taktickými výzvami.

Jazda v pelotóne, skupine cyklistov, ktorá sa drží pokope, je dôležitá pre optimalizáciu rýchlosti a úsporu energie. Taktika a správne rozhodnutia v závislosti od situácie na trati môžu znamenať rozdiel medzi víťazstvom a prehrou.

Veľká drina na Tour de France je kombináciou fyzickej sily, vytrvalosti, taktického myslenia a mentálnej odolnosti. Sú to cyklistické preteky, ktoré vyžadujú od jazdcov absolútne maximum.

Ponúkame vám preto porovnanie tých najdôležitejších výkonnostných údajov.

Výkon v špurte

1200 - 1700 wattov - profík na Tour
600 - 800 wattov - amatér


Peter Sagan dokázal v časoch svojej veľkej slávy vygenerovať v záverečnom špurte skutočne obrovskú silu. Na rovine vedel svoj výkon vyhnať až na 1 700 wattov.

Rýchlosť v zjazde

100 - 120 km//h - profík na Tour
45 - 50 km/h - amatér

Zjazdové úseky Tour de France často predstavujú vzrušujúce a dramatické momenty, keď cyklisti posúvajú hranice rýchlosti i svojich zručností.

Rýchlosť v kopcoch

20 - 25 km//h - profík na Tour
8 - 12 km/h - amatér

Veľká drina na Tour de France spočíva v tom, že jazdci musia čeliť neúprosným stúpaniam, ktoré testujú ich fyzickú vytrvalosť a silu. Viacero profíkov dokáže tieto stúpania zdolávať rýchlosťou nad 20 km/h.

Rýchlosť na rovine

45 - 50 km//h - profík na Tour
24 - 29 km/h - amatér

Profíci musia priemer na rovine udržiavať vo veľmi vysokých číslach, aby sa udržali v dobrej pozícii počas celého priebehu pretekov. Je potom úplne normálne, že na tomto povrchu idú až dvojnásobne rýchlejšie než amatéri.

Priemerná rýchlosť víťazov v posledných ročníkoch

2022 - 42 km/h - Jonas Vingegaard

2021 - 41,2 km/h - Tadej Pogačar

2020 - 39,9 km/h - Tadej Pogačar

2019 - 40,6 km/h - Egan Bernal

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});