Poliak († 38) sa z veľkého úspechu radoval iba niekoľko minút: Čo bude s telom?

Pri pokuse zdolať deviatu najvyššiu horu sveta Nanga Parbat v pakistanskej časti Himalájí prišiel o život poľský horolezec Pawel Tomasz ...
  • Zdroj: iStock

Pri pokuse zdolať deviatu najvyššiu horu sveta Nanga Parbat v pakistanskej časti Himalájí prišiel o život poľský horolezec Pawel Tomasz Kopec.

Poliak s ďalšími dvoma osobami síce zdolali vrchol vo výške 8125 metrov nad morom, no podľa miestnej polície mal pri zostupe v drsných podmienkach problémy s dýchaním a napokon zahynul. Aktuálne nie je jasné, či úrady podniknú záchrannú akciu s cieľom vyzdvihnúť telo nebohého a zostúpiť s ním nadol. Spomenuté ďalšie duo je údajne v poriadku a vracia sa do základného tábora.

Karrar Haidri z pakistanského lezeckého klubu informoval, že o smrti Kopca informovala aj spoločnosť, ktorá organizovala expedíciu. Rozhodnutie, či telo Poliaka zostane v horách, padne po konzultácii s jeho najbližšími. Na Nanga Parbate má v súčasnosti veľké problémy aj pakistanský lezec Asif Bhatti, ktorého postihla snežná slepota a záchranné zložky pracujú na jeho záchrane.

Agentúra AP pripomenula, že ročne sa stovky zahraničných aj domácich lezcov pokúšajú na severe Pakistanu pokoriť viaceré osemtisícovky vrátane K2 a Nanga Parbatu. Poliak Kopec zahynul iba deň po tom, ako na Nanga Parbat úspešne vystúpila výprava, súčasťou ktorej boli aj dve nepálske lezkyne Naila Kianiová a Samina Baigová. Členovia tejto skupiny aktuálne úspešne zostupujú na základného tábora.

Na Nanga Parbate v celej histórii zahynulo zatiaľ približne 85 osôb vrátane teroristického útoku z júna 2013, keď skupina miestnych militantov zavraždila v základnom tábore dovedna 11 osôb vrátane dvoch Slovákov - Antona Dobeša a Petra Šperku.

Ilustračná fotografia.
Smutná správa pre slovenský futbal: Zomrel bývalý hráč a tréner († 57)! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});