Trénerka Naďa Bendová vie o talente Filipa Federiča už roky: Tých 10,32 prekvapilo aj mňa!

Zasa jej to vyšlo! Trénerka Naďa Bendová má vo zvyku predpovedať výkony svojich zverencov. Napíše ich na papierik a zvyčajne sa nemýli. ...
  • Zdroj: tasr,facebook.com/atletikasvk.sk

Zasa jej to vyšlo! Trénerka Naďa Bendová má vo zvyku predpovedať výkony svojich zverencov. Napíše ich na papierik a zvyčajne sa nemýli. Niekedy trafí čas presne, niekedy sa stane, že jej zverenec prekvapí a „uletí“.

To sa stalo aj na challengerovom mítingu World Athletics Continental Tour v rakúskom St. Pöltene, kde jej zverenec Filip Federič (19) zabehol vo finále stovku za 10,32 s. „To ma prekvapilo. Tých 10,46 v rozbehu som predpokladala,“ priznala trénerka Bendová. Časom 10,32 s atlét Našej atletiky Bratislava prekonal o päť stotín slovenský juniorský rekord Jána Volka a stal sa európskou juniorskou jednotkou.

FOTOGALÉRIA: Trénerka Naďa Bendová vie o talente Filipa Federiča už roky

Volko zabehol „svoj“ rekordný čas v júni 2015 zhodou okolností tiež v St. Pöltene. „Ja vediem Filipa už roky, takže najlepšie viem, čo sa v ňom skrýva. Začali sme, keď mal desať rokov, a hneď som vytušila, že je veľký talent. Ten čas ma prekvapil, ale viem, že to v ňom je. Viem, čo behá na tréningoch, ale aj to, že teraz toho mal veľa. Má za sebou úspešnú maturitu a teraz ho čakajú prijímacie pohovory na niekoľko vysokých škôl,“ pokračovala Naďa Bendová, ktorá tento talent obrusuje spolu s Róbertom Kresťankom a manželom Andrejom Bendom. A čo považuje za základ tohto skvelého výkonu, ktorý je súčasne aj slovenským mužským výkonom roka (Ján Volko zabehol tento rok 10,36 s), a ktorý si všimli aj atletické portály? „Bezpochyby to, že má za sebou konečne ucelenú prípravu bez prerušenia,“ dodala spokojná Federičova trénerka, ktorá sa teší na ďalšie podobné výkony ďalšieho svojho odchovanca.

Filip Federič v St. Pöltene iba potvrdil formu. Už 21. mája vo Viedni dal stovku za 10,54 s a dvojstovku na bratislavských majstrovstvách v Šamoríne za 21,48 s. Najskôr v rozbehu zabehol 10,46 s a potom vo finále spomínaných 10,32 s. Tomuto výkonu patrí v slovenských historických tabuľkách tretia priečka, o ktorú sa delí s prekážkarským špecialistom – prvým slovenským atletickým medailistom v ére samostatnosti (bronz z MS 1997 v Aténach) Igorom Kováčom, ktorý tento výkon zabehol ešte v roku 1997 v Rige.

Samuel Kiplimo Kosgei sa v roku 2015 takto tešil z víťazstva v Košiciach.
Vyhral maratón v Košiciach, teraz je mŕtvy: Pri dopravnej nehode zomrel atlét († 37) Zobraziť článok

10,13 s Ján Volko

10,21 s Adam Závacký

10,32 s Igor Kováč a Filip Federič

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});