Brazília sa chystá uctiť Pelého († 82): Takej pocty sa ešte nedočkal žiaden športovec

Takej pocty sa ešte nedočkal žiaden športovec. Brazília si svoju futbalovú legendu, ktorá zomrela vlani v decembri, uctila všakovakými ...
  • Zdroj: TASR/AP

Takej pocty sa ešte nedočkal žiaden športovec. Brazília si svoju futbalovú legendu, ktorá zomrela vlani v decembri, uctila všakovakými spôsobmi, ale tento, ktorý rozbieha Pelého nadácia, nemá obdobu.

FOTOGALÉRIA: Pelé

Chce, aby sa v slovníku portugalského jazyka objavilo nové prídavné meno „pelé“. Jeho význam by bol „väčší než všetci ostatní, excelentný, jedinečný, bezkonkurenčný“.

Lionel Messi strelil 800. gól a vyšperkoval oslavy v Argentíne po zlate z MS.
Veľká pocta pre Messiho, pridal sa k legendám Pelému a Maradonovi Zobraziť článok

„Celý svet pozná a ctí najlepšieho Brazílčana všetkých čias. Teraz nastal čas uctiť si Pelého, nesmrteľného kráľa, slovom v slovníku," vyzýva nadácia na sociálnych sieťach, kde zriadila špeciálne stránky na podpisy tých, ktorí túto iniciatívu podporia. K nadácii sa pridal aj klub FC Santos, ktorého dres fenomenálny kanonier obliekal takmer počas celej svojej kariéry, a aj najvplyvnejšia mediálna skupina v Brazílii Grupo Globo.

Pelé zomrel 29. decembra minulého roka vo veku 82 rokov.
Začal boj o Pelého majetok: Do hry vstupuje nový dedič, rozhodnúť majú testy DNA Zobraziť článok

Pelé, rodným menom Edson Arantes do Nascimento, zomrel vlani 29. decembra vo veku 82 rokov po dlhej a ťažkej chorobe. Je jediným futbalistom, ktorý sa stal trikrát majstrom sveta, a to v rokoch 1958, 1962 a 1970. V roku 1999 ho Medzinárodný olympijský výbor vyhlásil za športovca storočia, o rok neskôr ho Medzinárodná futbalová federácia FIFA označila za najlepšieho futbalistu storočia a magazín The Time ho zaradil do stovky najdôležitejších ľudí minulého storočia.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});