Pelé (†82) sa možno dočká ďalšej veľkej pocty: Aký význam bude mať jeho meno v brazílskom slovníku?

Legendy žijú večne. Táto veta sa nepochybne vzťahuje aj na bývalého futbalistu Pelého (†82), ktorý náš svet navždy opustil v decembri ...
  • Zdroj: Northfoto

Legendy žijú večne. Táto veta sa nepochybne vzťahuje aj na bývalého futbalistu Pelého (†82), ktorý náš svet navždy opustil v decembri minulého roka. V rodnej Brazílii si ho však vážia natoľko, že vznikla iniciatíva, aby sa pojem pelé dostal do slovníka brazílskej portugalčiny.

Netypická kampaň vznikla ako nápad futbalistovej nadácie, ktorá sa momentálne prostredníctvom webstránok snaží o zber podpisov a získanie podpory širokej verejnosti. Slovo pelé by podľa autorov návrhu malo mať význam excelentný, jedinečný a bezkonkurenčný. Brazílčania takto chcú vzdať hold svojej najväčšej športovej hviezde.

FOTOGALÉRIA: Pelé

Jeden z najlepších futbalistov všetkých čias zomrel v závere minulého roka po dlhom boji s ťažkou chorobou. V jeho vlasti na neho ale nechcú v žiadnom prípadne zabudnúť. V záujme ďalších generácii preto veria, že práve týmto spôsobom sa tento cieľ dá dosiahnuť.

Význam slova pelé v brazílskom slovníku by bol „väčší než všetci ostatní, excelentný, jedinečný, bezkonkurenčný", uviedli autori kampane, ktorí podľa denníka Le Parisien tiež vysvetlili dôvod, prečo prišli s touto iniciatívou. „Každý pozná a ctí si najväčšieho Brazílčana všetkých čias. Teraz je čas, aby sme si uctili Pelého zvečnením v slovníku," prezradili.

Pelé sa tak možno po smrti dočká ďalšej obrovskej pocty, ktorá mu však nepochybne patrí. Brazíliu totiž doviedol hneď k trom titulom majstrov sveta a počas svojej kariéry získal až sedem Zlatých lôpt. K tomu pridal aj niekoľko trofejí z brazílskej ligy či Copa Libertadores a množstvo ďalších ocenení.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});