Nový tím vo Formuly 1: Ženy v pozícii pilotiek?

Craig Pollock (67), zakladateľ tímu British American Racing, vyšiel na povrch so svojim unikátnym plánom. Posledné štyri roky pripravoval ...
  • Zdroj: SITA

Craig Pollock (67), zakladateľ tímu British American Racing, vyšiel na povrch so svojim unikátnym plánom. Posledné štyri roky pripravoval pôdu pre nový tím Formuly 1, ktorý má do súťaže priniesť revolučnú zmenu.

Projekt pod názvom Formula Equal by bol podľa jeho slov prvým tímom v F1, ktorého členovia by boli rodovo rovnomerne rozdelení. Hlavným cieľom je, aby mali na všetkých pozíciách, vrátane jazdcov, polovičné zastúpenie muži aj ženy. "Našou ambíciou je poskytnúť ženám príležitosti dostať sa na najvyššiu úroveň v motoristickom športe," vyjadril sa Pollock pre CNN Sport.

"Konceptom a myšlienkou bolo pokúsiť sa vybudovať tím Formuly 1, v ktorom by bolo 50 percent mužov a 50 percent žien, čo však môže byť mimoriadne ťažké," hovorí.

V súčasnosti sa na štartovej listine F1 nachádza 10 tímov, pričom každý z nich má počas sezóny na štarte dvoch jazdcov.

Charlesovi Leclercovi sa v aktuálnej sezóne príliš nedarí.
Pilot Ferrari musí bojovať s dotieravými fanúšikmi: Pokoj mu nedajú ani vo vlastnom dome! Zobraziť článok

Začiatkom aktuálneho roka však Medzinárodná automobilová federácia (FIA) otvorila proces podávania nových prihlášok s cieľom nájsť nové tímy, ktoré by sa k súťaži pripojili v rokoch 2025, 2026 alebo 2027.

Okrem toho, že je Pollock generálnym riaditeľom British American Racing, pôsobil v minulosti taktiež na pozícii manažéra niekdajšieho šampióna F1 Jacquesa Villeneuva (52), takže si veľmi dobre uvedomuje, že potrebná suma na založenie nového tímu môže dosahovať výšky až jednej miliardy amerických dolárov.

"Momentálne nie som v pozícii, v ktorej by som sa o tomto pláne mohol otvorene vyjadrovať. Dúfam však, že naše ciele nezabrzdia ani vysoké čiastky peňazí, nádeja sa Pollock.

Rakúska novinárka a španielsky pretekár už netvoria pár.
Šampión F1 hlási šiesty rozchod: Sexi novinárka je minulosťou! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});